Eveniment

Urmeaza planul anticriza II: garantiile propuse de Guvern pentru companii au primit acordul CE

09.06.2009, 00:00 24

Comisia Europeana (CE) a autorizat o schema propusa de Guvern pentru sustinerea companiilor cu dificultati de finantare prin ajutoare de stat sub forma de garantii subventionate pentru credite de investitii si capital de lucru incheiate pana la 31 decembrie 2010.

Avizarea acestor garantii ar permite Guvernului sa aplice cel de-al doilea plan de masuri anticriza, dupa ce a fost anuntat un prim pachet de masuri la inceputul anului.
„Masura propusa de Romania faciliteaza accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a incuraja investitiile in afaceri si redresarea economica, fara a se denatura in mod nejustificat concurenta", a declarat, Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta.
1,5 mld. euro, valoarea totala a garantiilor
Discutiile privind acordarea unui pachet de garantii de stat au inceput din aprilie, cand se vehicula o suma totala de peste 1,5 miliarde euro. Atat premierul Emil Boc, cat si ministrul finantelor Gheorghe Pogea sustineau ca ajutoarele ar urma sa fie acordate domeniilor strategice si care au un efect multiplicator in economie, respectiv sectoarele care pot avea influente sistemice, pe orizontala, si pot sa creeze locuri de munca.
Printre domeniile vizate au fost amintite industria auto, energia, constructia de locuinte, agricultura, siderurgia, sectorul petrochimic. Iar printre firmele interesate de sprijin din partea statului sub forma de garantii s-au numarat constructorii de automobile Ford si Renault, dar si Termoelectrica si Oltchim, conform declaratiilor lui Pogea.
Imprumutul in valoare de 400 mil. euro aprobat de BEI in luna mai companiei Ford pentru investitiile din cadrul uzinei de la Craiova beneficiaza de cea mai mare garantie de stat din ultimii 20 de ani - 320 mil. euro, respectiv 80%. Detaliile schemei de garantare si criteriile urmau sa fie stabilite dupa ce se verifica daca aceste masuri nu contravin normelor UE in domeniul ajutorului de stat.
Executivul UE precizeaza ca schema este compatibila cu prevederile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat pentru a remedia perturbari grave ale economiei unui stat membru. Facilitatea este limitata in timp, respecta pragurile relevante si este destinata doar societatilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008.
Ar urma planul anticriza II
Dupa primul plan anticriza anuntat de Guvern la inceputul anului (scutirea de impozit a profitului reinvestit, alocarea a 20% din buget pentru investitii publice), Executivul a inceput sa lucreze la un al doilea plan economic care prevede ajutoare de stat si garantari de credite, potrivit declaratiilor din mai ale premierului Emil Boc.
Planul urmareste acordarea de garantii si ajutoare de stat pentru firmele care sustin domenii strategice ale economiei, cum ar fi constructiile, infrastructura, agricultura, turismul, mediul sau sanatatea.
Ajutoarele de stat pot fi solicitate atat de companiile multinationale, cat si de antreprenorii romani. Informatiile aparute pana acum referitoare la companiile care au solicitat ajutoare din partea statului roman demonstreaza ca multinationalele au fost mult mai active pe acest segment. Astfel, companii precum Ford, Renault, Mittal Steel sau P&G au aplicat pentru astfel de instrumente de finantare in scopul sprijinirii investitiilor din Romania.
La prima vedere, apelarea la ajutoare de stat prezinta doar avantajele unei finantari nerambursabile, insa trebuie luati in considerare si alti factori precum durata mare de aprobare a proiectului din cauza complexitatii aplicatiei si birocratiei autoritatilor sau necesitatea regandirii proiectului in cazul refuzului aplicatiei. Printre cele mai mari garantii de stat acordate in ultimii ani se numara si cea de 116 mil. dolari pentru Grand Hotel Marriott (2000), precum si cea pentru constructia Satului Francez (1994).
Ce domenii pot primi ajutoare
  • Industria auto
  • Energia
  • Constructia de locuinte
  • Siderurgia
  • Petrochimia
Ce companii s-au aratat interesate
  • Ford
  • Renault
  • Termoelectrica
  • Oltchim