Eveniment

Venituri din privatizare mai mici pentru Ministerul Economiei

01.03.2005, 00:00 30

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) mizeaza in acest an pe venituri totale de 13.245 mld. lei (circa 350 mil. euro), din care veniturile din privatizare inseamna 12.430 mld. lei (aproximativ 327 mil. euro).


Practic, nivelul estimat al veniturilor din privatizare se situeaza la circa jumatate din cel inregistrat in 2004, cand valoarea incasata a fost de 24.414 mld. lei (circa 602 mil. euro).


Varful de incasari s-a datorat vanzarii pachetului de 33,34% din Petrom catre grupul austriac OMV pentru 669 mil. euro, o parte din bani intrand pe bugetul din 2005. OMV a preluat 51% din Petrom in contul unei tranzactii totale de 1,5 mld. euro, din care 830 mil. euro inseamna aport de capital.


Bugetul pe 2005 al OPSPI ia in calcul numai sumele ce vor fi primite din vanzarea pachetelor de 30% la Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, care insumeaza fonduri de peste 253 mil. euro.


Gaz de France (Franta) s-a angajat sa cumpere 30% din actiunile Distrigaz Sud, cea mai mare distributie de gaze naturale din Romania, pentru 128 mil. euro, valoarea totala a tranzactiei ajungand la 311 mil. euro.



Germanii de la Ruhrgas, companie membra a concernului german E.ON - unul dintre cele mai mari grupuri de utilitati din lume, trebuie sa achite pentru 30% din actiuni circa 125 mil. euro, valoarea totala a tranzactiei ajungand la 304 mil. euro.



Pentru acest an, este prevazuta scoaterea la vanzare a complexurilor energetice de producere a energiei din Oltenia - Craiova, Turceni si Rovinari.



Privatizarea derulata la Electrica nu are efecte asupra bugetului ministerului, dat fiind ca vanzatorul pachetelor de la filiale este Electrica SA. Grupul italian Enel a cumparat in vara anului trecut pachetele de 51% din actiunile filialelor Electrica din Banat si Dobrogea pentru 112 mil. euro.



In perioada urmatoare este asteptata semnarea contractelor de privatizare pentru doua filiale mari ale Electrica, Oltenia si Moldova. Compania ceha CEZ va achizitiona 51% din actiunile Electrica Oltenia in cadrul unei tranzactii totale de pana la 150 mil. euro, din care circa o treime inseamna achizitie directa de actiuni, iar restul aport de capital in companie.



Grupul energetic german E.ON face acum a doua achizitie pe piata romaneasca, urmand sa preia 51% din actiunile Electrica Moldova pentru circa 100 mil. euro, din care circa 30 - 32 mil. euro inseamna achizitia a 24,62% din actiuni, iar restul aport de capital in companie. In programul de privatizare pentru acest an ar putea intra si demararea procedurilor pentru Romgaz Medias, cel mai mare producator de gaze din Romania si unul dintre cei mai mari din regiune. adrian.mirsanu@zf.ro