Eveniment

Vosganian: Preturile pe piata imobiliara s-ar putea stabiliza anul viitor

Vosganian: Preturile pe piata imobiliara s-ar putea stabiliza anul viitor

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

22.04.2008, 19:11 17

"Cei care spun ca piata constructiilor va scadea sunt cei care au investitii. Ca preturile nu vor mai creste asa de mult este posibil, iar incepand de anul viitor, odata cu amplificarea ofertei, ele s-ar putea stabiliza", a spus Vosganian, la seminarul "Crestere economica, competitivitate si convergenta venitului real", organizat de Centrul Roman de Politici Economice si Institutul Bancar Roman.
El a explicat ca viteza ridicata de crestere a preturilor de pe piata imobiliara are ca suport intarzierea dezvoltarii acestui segment comparativ cu alte state din regiune. In opinia ministrului, daca retrocedarile s-ar fi facut in anii '90, ar fi fost mai mult spatiu imobiliar de manevra.
Vosganian crede ca o alta influenta a avut-o decalajul de investitii straine directe fata de statele vecine, amintind ca pana in 2004 investitiile anuale nu depaseau
1,5 miliarde euro. De asemenea, o alta intarziere a fost cauzata de nivelul scazut al salariilor si intermedierea financiara redusa. Potrivit indexului imobiliar realizat de Ziarul Financiar, in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o stagnare a preturilor la apartamentele vechi de trei camere din Capitala, dupa aproape patru ani de cresteri. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderi de preturi cuprinse intre 1 si 5% in zonele centrale precum Victoriei, Dorobanti sau Unirii, compensate de majorari la apartamentele din Militari, 1 Decembrie, Berceni sau Colentina.
In ceea ce priveste rascumparea euroobligatiunilor de 600 mil. euro, care vor ajunge la scadenta la jumatatea anului, Vosganian spune ca aceasta ar putea fi asigurata din fondurile obtinute din privatizari, astfel ca nu exista presiune pentru realizarea unei noi emisiuni de titluri pe pietele externe.
"Romania are, daca socotim veniturile din privatizare, suficienti bani pentru a-si onora datoriile externe. Nu avem presiuni legate de refinantarea datoriei", a declarat Vosganian. Ministerul Economiei programase pentru inceputul anului o emisiune de euroobligatiuni cu un volum de pana la un miliard de euro. Pregatirile au ajuns pana in faza selectarii bancilor de investitii care vor intermedia emisiunea - Credit Suisse First Bostan, EFG Eurobank si UBS. La inceputul anului perspectiva investitorilor straini asupra economiei romanesti s-a deteriorat, criza de pe pietele internationale determinand o reevaluare a apetitului de risc. In aceste conditii, spread-urile euroobligatiunilor romanesti au urcat puternic, iar realizarea unei noi emisiuni a devenit dificila.
Vosganian afirma ca acum asteapta publicarea Prognozei de primavara a UE. "Auspiciile sunt favorabile", spune ministrul, care indica un studiu realizat de Euro-stat, in care Romania nu este nominalizata in topul statelor cu deficite bugetare ridicate. De asmenea, el spune ca si Banca Centrala Europeana a avut recent o abordare mai moderata in privinta Romaniei, comparativ cu previziunile pesimiste ale unor analisti straini.