Eveniment

Vosganian spune ca in 2014 trecem la euro

14.09.2008, 19:45 23

Rata inflatiei va cobori sub pragul de 3% pana in anul 2010, iar in 2014 Romania va trece la moneda euro, cele doua obiective fiind sustinute de dezvoltarea rapida a economiei, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, citat de International Herald Tribune.

Performantele economice vor permite tranzitia la euro in perioada 2012-2014, a afirmat Vosganian, prezent la reuniunea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din statele membre ale Uniunii Europene (UE) care a avut loc la Nisa la sfasritul saptamanii trecute.

Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, iar inflatia anuala (septembrie 2006 - august 2007) a ajuns la 8,02%. Rata medie lunara a inflatiei din primele opt luni a fost de 0,5%, comparativ cu 0,3% in perioada similara a anului precedent. In 2007, Romania a inregistrat o inflatie de 6,57%.

Cresterea economica reala din primul semestru s-a accelerat semnificativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele valori reprezentand niveluri record pentru Romania. Anul trecut PIB-ul a urcat cu 6%.

O conditie a tranzitiei la moneda euro este mentinerea monedei nationale in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2) pentru o perioada de doi ani (2012-2014 in cazul Romaniei).

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, Romania indeplineste doar un criteriu din cele necesre adoptarii monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetara, dar nu respecta prevederile legate de inflatie, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung.

Inflatia statelor membre care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din PIB. Rata medie a inflatiei in Uniunea Europeana a fost de 4,4% in iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO