Mediafax.biz Exclusiv

Reapar şantierele de hipermarketuri în Bucureşti: Cora pe Şoseaua Alexandriei, Kaufland pe Mihai Bravu

Reapar şantierele de hipermarketuri în Bucureşti: Cora pe Şoseaua Alexandriei, Kaufland pe Mihai Bravu

Autor: Cristi Moga

02.10.2011, 18:25 659

În ultimii cinci ani jucătorii de pe piaţa hipermarketurilor au avut un ritm de două-trei deschideri pe an la nivelul Bucureştiului, dar companiile au devenit mai reticente în ultimul timp atât din cauza scăderii consumului, cât şi a blocajui din rândul dezvoltatorilor de centre comerciale.

În ultimele săptămâni însă francezii de la Cora au demolat aproape integral construcţ iile aflate pe o platformă de lângă depoul RATB Alexandria, din sudul Bucureş tiului, pe care în decurs de un an ar va fi construit cel de-al patrulea hipermarket Cora din Bucureşti, germanii de la Kaufland au început şi ei un nou proiect, iar Carrefour se pregăteşte de inaugurarea unui magazin în Chitila.

Cora a cumpărat pe Şoseaua Alexandriei un teren cu o suprafaţă de aproape patru hectare de la o firmă controlată de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea şi va construi un hipermarket la una dintre puţinele ieşiri din oraş în care nu există un astfel de magazin.

În aceste condiţii, singurii competitori pentru Cora vor fi magazinele Kaufland Sebastian, aflat la aproape cinci kilometri distanţă, respectiv Carrefour Militari, la care se poate ajunge prin şoseaua de centură, care în cursul săptămânii este însă foarte aglomerată.

Zona prezintă o densitate a populaţiei ridicată, dar veniturile medii pe cap de locuitor sunt mai scăzute decât în alte părţi ale oraşului.

Kaufland între Cora Sun Plaza şi Real Vitan

Germanii de la Kaufland, care au fost în acest an cea mai agresivă reţea de hipermarketuri, deschizând şapte unităţi în ţară, au început lucrările la un magazin şi în Bucureşti, care va fi situat la intersecţia străzilor Răcari şi şoseaua Mihai Bravu, în dreptul unei benzinării Petrom.

În această zonă Primăria Sectorului 3 intenţ iona acum cinci ani să ridice o parcare supraetajată de 400 de locuri printr-un parteneriat public-privat, proiect ce nu s-a mai concretizat. Pe o parte a acestui lot funcţiona un depozit de mobilier, care a fost însă demolat pentru a face loc celui de-al patrulea magazin Kaufland din Bucureşti.

Potrivit fişei de şantier, lucrările ar trebui finalizate până în toamna anului viitor, magazinul fiind situat la o distanţă de circa doi kilometri de magazinele Cora Sun Plaza, respectiv Real Vitan.

Proiectul este dezvoltat de firma Inter- Cora, iar pe lângă hipermarketul de 7.000 de metri pătraţi vor fi realizate şi spaţii pentru Domo (2.800 mp), Maxi Pet (1.000 mp), Takko (540 mp), Deichmann (480 mp), KFC (400 mp) şi DM (300 mp), potrivit siteului companiei. Reprezentanţii Kaufland şi cei ai Cora nu au oferit până la închiderea ediţiei informaţii cu privire la valoarea investiţ iilor în cele două magazine.

Singurul hipermarket din 2011 în Bucureşti, Carrefour Chitila

Pe de altă parte, un hipermarket din Bucureşti la care lucrările se apropie de finalizare este cel dezvoltat pentru grupul Carrefour în cartierul bucureştean Chitila, magazin a cărui deschidere este programată pentru luna noiembrie.

Magazinul va face parte din parcul comercial Colosseum, în cadrul căruia a fost deschis în urmă cu două săptămâni primul magazin de bricolaj Leroy Merlin de pe piaţa locală.

În Bucureşti funcţionează în prezent 19 hipermarketuri operate de cinci reţele - Carrefour, Cora, Auchan, Real şi Kaufland.

Magazinele cu cele mai mari vânzări - Cora Lujerului, Auchan Titan şi Carrefour Orhideea - au fost deschise în perioada 2003-2006 şi au ajuns la o bază de peste 30.000 de clienţi zilnic şi vânzări de peste 100 de milioane de euro anual, aproape imposibil de atins în alte oraşe din ţară.

Un hipermarket la 100.000 de locuitori. În Cluj, de două ori mai multe

Una dintre explicaţii este legată nu doar de nivelul mai ridicat al salariilor din Bucureşti, ci şi de faptul că raportat la populaţia Capitalei, cele 20 de hipermarketuri sunt încă puţine faţă de alte oraşe din ţară.

Astfel, dacă în Bucureşti este în medie un hipermarket la circa 100.000 de locuitori, în Suceava, oraş cu ceva mai mult de 100.000 de locuitori, funcţionează patru astfel de magazine, respectiv câte o unitate Auchan, Real, Carrefour şi Kaufland, un raport de 1 la 25.000 de oameni.

În cadrul oraşelor cu 300.000 de locuitori, precum Cluj, funcţionează în prezent şase hipermarketuri, adică unul la 50.000 de locuitori, în timp ce în Constanţa în toamna acestui an va fi deschis de asemenea un al şaselea hipermarket, respectiv unitatea Auchan din cadrul mallului Maritimo.

La nivelul întregii ţări cele cinci reţele au cumulat circa 130 de unităţi şi vânzări anuale de 3,5 miliarde de euro.