Opinii

Cine este adversarul aliantei?

07.07.2004, 00:00 18

Alianta PNL-PD, sau D.A., cum va figura pe buletinele de vot, are un singur adversar serios la alegerile din toamna. Nu este vorba nici de PSD, nici de vreun alt partid cu care se va afla in competitie.
Este fantoma CDR. Mai precis formulat, este teama, complexul care pare sa fi cuprins formatiunea electorala alcatuita din cele doua partide. Aproape fiecare gest de dupa alegerile locale pe care l-a facut alianta pare sa fie indelung pregatit, cu ochii pe o imagine care bantuie - cea a neintelegerilor din cadrul Conventiei Democrate, cea a neputintei de a negocia cu maiestrie, cu arta compomisului.
Cea mai puternica impresie pe care alianta vrea sa o transmita in aceste zile de dupa scrutinul care i-a adus victoria este aceea ca formatiunile care o alcatuiesc se inteleg, sunt bine stapanite de catre cei doi lideri si, mai ales, sunt pregatite sa preia guvernarea.
Or, toate aceste mesaje transmise catre electorat tradeaza ca, in subconstient, PNL si PD vor sa nu se faca nici o asociere intre ce a reprezentat CDR inainte de a castiga alegerile din 1996 si ce a devenit coalitia care a guvernat tara intre 1996 si 2000 (cu pleiada din CDR, cu, sa ne amintim, USD, adica PD si PSDR si cu UDMR).
Anuntul lui liderului PD potrivit caruia in septembrie alianta va anunta formula cabinetului din umbra este un argument. La alegerile din toamna nu se merge cu guvern sau cu premier. Se merge cu partide, programe si candidat la presedintie. Dar printr-o astfel de miscare, s-ar putea ca alianta sa alunge din memoria electorala exact cea a fost mai greu de suportat intre 96 si 2000 - negocierile grele, obstinate intre partidele care guvernau, ambitiile care se lasau cu greu date la o parte. Or, anuntarea componentei guvernului inca din septembrie este destul de riscanta, de vreme ce ar lasa adversarilor politici timp pentru atac. Un astfel de risc demonstreaza cat de mult doreste D.A. sa se indeparteze de spiritul celor care au castigat alegerile acum opt ani.
De celalata parte, PSD joaca acum atat de prost incat, daca sfarsitul verii va prinde partidul aflat la guvernare in aceleasi dispute este posibil sa nu mai recupereze acest deficit la alegerile din noiembrie. Joaca de-a ascunsul dupa degete - uite demisia, nu  e demisia, uite responsabilizarea, dar nu e vinovatia sau uite candidatura la presedintie, dar nu e ...oboseste, dar mai mult de atat, da impresia unui partid care se pierde pe sine, care se lupta pentru influenta.
Or, alianta castiga pe zi ce trece simpatie de pe urma dedringoladei din PSD. Castiga insa si incredere cu fiecare aparitie a celor doi lideri ai sai - Traian Basescu si Theodor Stolojan.
Fiecare dintre cei doi are aparitii ferme - Stolojan iese si critica partidul de guvernamant si arata o acribie contabiliceasca in alcatuirea listelor de parlamentari la PNL. Traian Basescu iese mai ponderat in ton decat pana acum, cu autoritatea invingatorului, care nu-i iarta pe cei din propriul partid (cei care l-au tradat ducandu-se la PSD si pe care spune ca nu-i mai primeste, cei care au avut rezultate proaste la locale, pe care spune ca nu-i va pune pe liste).
Cei doi lideri ai aliantei au jucat, de la alegeri incoace, bine, dar mai ales au aratat ca sunt siguri pe ei. Aceasta siguranta a venit insa dupa alegeri. Daca ar fi sa ne gandim la ce se intampla cu numai un an in urma... e o distanta lunga. Exact acum un an, Basescu si Stolojan au relansat proiectul aliantei. Fusese ideea lui Valeriu Stoica, acela care a platit cu functia de lider al PNL pentru acest proiect electoral. Apoi, urmasera disputele din filialele celor doua partide, care aratau mai degraba ca nu este viabil proiectul. A urmat apoi, in fapte, ingroparea lui. Numai ambitia si decizia celor doi lideri a readus la apa acest proiect, care, la alegerile locale, prin rezultat, a aratat ca si electoratul din marile orase, din Bucuresti, Ardeal si o buna parte a Moldovei impartaseste viziunea Stolojan-Basescu.
Urmeaza confruntarea din toamna!
adelina.radulescu@zf.ro