Opinii

Denominarea leului - pas important in aderarea la zona Euro

18.11.2004, 00:00 64

Actiunea de denominare a leului romanesc, respectiv taierea a patru zerouri din "coada" monedei nationale este necesar sa fie circumscrisa unei strategii coerente privind reforma economica din tara noastra, care sa realizeze, in principal, urmatoarele deziderate:
- reducerea drastica a inflatiei, pana la valorile curente ale statelor membre ale uniunii Europene;
- finalizarea actiunii de privatizare a intreprinderilor de stat, ineficiente si generatoare de pierderi;
- liberalizarea completa a pietii si inlaturarea oricarei interventii a statului prin masuri administrative in formarea preturilor pe piata;
- reganirea sistemului de impozitare pentru reducerea fiscalitatii si relansarea economiei;
- crearea unui mediu de afaceri stimulativ prin reducerea birocratiei si crearea unor conditii avantajoase de acordare a creditelor pentru dezvoltarea firmele mici si mijlocii.
De remarcat, ca, pana in prezent, pasii facuti in aceasta directie sunt inca insuficienti.
Avand in vedere ca adoptarea monedei unice europene - EURO este preconizata sa se realizeze in tara noastra in perioada 2009-2010, introducerea leului greu trebuie sa preceada aceasta actiune pentru a obisnui populatia sa opereze cu valori monetare de niveluri comparabile.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu,  a precizat ca: "Denominarea nu trebuie vazuta doar ca o cosmetizare, un test tehnic, ci si ca un gest politic, care reprezinta un angajament pentru inchiderea perioadei de inflatie relativ ridicata si deschiderea unei perioade de stabilitate".
Aceasta stabilitate este cu atat mai necesara cu cat, statele membre care vor sa participe la zona Euro trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind performantele economice, cunoscute sub denumirea de "criterii de convergensa" si care au fost stabilite prin tratatul de la Maastricht, intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993.
Tratatul ofera in mod expres posibilitatea de a intra in diferite momente in zona Euro.
Statele membre deja participante trebuie sa le sustina pe celelalte sa indeplineasca criteriile pentru adoptarea monedei unice.
Oficialii europeni au stabilit ca, odata cu indeplinirea conditiilor necesare de convergenta,  statele membre solicitante sa fie primite in zona Euro in aceleasi conditii ca si cele aplicate primelor state participante.
Rolul principal in implementarea monedei unice si definirea "criteriilor de convergenta" revine urmatoarelor entitati:
* Comisia Europeana
* Banca Centrala Europeana
* Parlamentul European
* Consiliul Uniunii Europene
* Guvernele statelor membre
* Parlamentele nationale
Guvernele nationale sunt responsabile pentru politicile lor economice, pentru coordonarea lor in cadrul Consiliului UE si pentru respectarea restrictiilor privind deficitele bugetare si datoria publica, prevazute in Tratat si in Pactul de Stabilitate.
Odata cu tranzitia la Euro, guvernele si bancile centrale din zona Euro nu mai au responsabilitati directe in domeniul politicii monetare.
             Parlamentele nationale continua sa fie responsabile pentru adoptarea legislatiei legata de politicile economice nationale, ca parti componente fundamentale ale Uniunii Economice si Monetare.
              Introducerea Euro creaza un spatiu economic cu o singura moneda si o piata interna cu 370 de milioane de consumatori.
Moneda unica ofera cetatenilor Uniunii Europene un sentiment mai profund de apartenenta la un spatiu comun, in ciuda faptului ca vorbesc limbi diferite si nu impartasesc aceeasi memorie istorica.
Datorita pietei unice, economiile statelor membre sunt tot mai legate unele de altele.
Astfel, majoritatea comertului lor extern este intracomunitar, au fost create si exista tot mai multe firme cu capital din diverse tari europene, au fost incheiate numeroase acorduri de cooperare sau coproprietate.
In acest context, industria financiar-bancara poate efectua operatiuni transfrontaliere, iar cetatenii pot sa-si deschida conturi personale in oricare dintre statele membre si sa-si transfere capitalurile oriunde in interiorul Uniunii.
Totusi, trebuie amintit faptul ca obiectivul principal al gestionarii Euro de catre Banca Centrala Europeana se bazeaza pe indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor in zona Euro.
Pentru aceasta trebuie sa fie indeplinite acordurile de stabilitate ale tarilor membre, prin respectarea angajamentelor de rigoare bugetara, eliminarea deficitului, reducerea datoriei externe si consolidarea unei situatii marcate de o inflatie foarte redusa.
Obiectivul este, in mod clar, stabilitatea operationala, un bun neglijat in istoria europeana.
Angrenate in definitivarea fazelor de aderare, Romania si Bulgaria, sunt sari care au apartinut dintotdeauna Europei si fara de care, Uniunea Europeana va fi orice doreste, dar nu o Europa a tuturor.
Aderarea Romaniei si Bulgariei reprezinta ratiuni de interes comun si de perenitate geoculturala: si, in mare parte, aceasta reprezinta victoria civilizatiei europene asupra totalitarismului.



* Dr. Dan Radu Rusanu este presedintele Comisiei pentru politica Economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor