Opinii

Maturizarea electoratului roman

14.06.2004, 00:00 12



Pe deasupra disputei: cine a castigat, cine a pierdut la alegerile locale, eu cred ca lucrul cel mai important la 6 iunie este maturizarea electoratului roman. Alegatorii romani nu mai pot fi manipulati, amagiti sau dusi cu presul ca in 1996 si 2000, si nici cumparati cu bere si mititei.



Sondajele sunt necesare pentru informarea opiniei publice in perioade interelectorale, cand dau o idee despre raportul de forte intre partide, dar in ultima instanta, decisiva in aprecierea acestuia este numaratoarea voturilor.



La alegerile locale, raportul de forte intre partide nu este definit nici de numarul primarilor (UDMR ar fi a doua forta politica din Romania), nici de consilierii locali, ci de totalul consiliilor judetene. Iar acest total arata ca de data aceasta, cele 32.68% ale PSD si cele 33.85% ale Aliantei PNL-PD indica o oarecare egalitate de forte intre cele doua mari forte politice. Poate daca Alianta mergea peste tot ca o forta unica, asa cum a facut la Bucuresti, se distanta mai catgoric de PSD. Dar chiar asa, rezultatele depasesc cele mai optmiste asteptari ale d-lor Stolojan si Basescu, conditionati de sondaje. Dupa 6 iunie, Alianta devine o reala Alternativa la guvernarea PSD. Sa subliniez totusi ca victoria zdrobitoare a lui Basescu in Bucuresti a impresionat toata lumea si a dat aripi campaniei electorale a Aliantei.



O problema controversata priveste motivatia alegatgorilor - daca i-au influentat realizarile gospodaresti sau optiunea politica. Estre greu de dat un raspuns categoric, deoarece sunt cazuri cand realizarile gospdaresti ale primarului cantaresc atat de mult, incat oamenii nu mai tin cont de apartenenta sa politica. Este cazul primarului de la Timisoara, Ciuhandu, reales a treia oara cu brio, desi face parte dintr-un partid fantomatic, PNTCD. El a tras si consiliul orasenesc dupa el.



Prezenta la vot, data fiind lehamitea populatiei fata de clasa politica, a fost bunicica - 54.32%. Cred ca a contat faptul ca la locale candidatura este uninominala, stii pe cine votezi. In plus, sunt in joc obiective gospodaresti concrete care afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor, iar teritoriul electoral este mai restrans. Mi-e teama ca la alegerile generale aceste puncte de atractie nu vor mai exista.



Asa cum am prevazut, PSD a predominat la sate, unde a cucerit grosul primariilor. Aici a jucat si racolarea primarilor din alte partide si sprijinul bugetar acordat acestora, si votul pogonarilor amagiti de dublarea pensiilor si cele 2 milioane de lei pentru fiecare hectar lucrat. La orase, insa, a iesit mai bine Alianta.



Duminica viitoare, in turul doi se vor incinge batalii crancene in multe orase si sate. Eu cred ca se poate vorbi de trei categorii:



1) Localitati in care candidatii PSD au ocupat primul loc la mare distanta de al doilea si au mai sanse sa castige primaria: Craiova, Focsani, Iasi, Ploiesti, Turnu Severin;



2) Localitati in care candidatii unui partid din Alianta vor primi acum voturile celuilalt partid si au sanse sa castige astfel competitia;



3) La Cluj, unde in lupta pentru primarie candideaza Ioan Rus (PSD) si Emil Boc (Alianta). In aceasta competitie apare un puternic factor etnic, ceea ce face ca maghiarii din UDMR si adeptii lui Funar sa devina arbitrii meciului.





In sfarsit, sa semnalam insemnatatea bataliei pentru Consilii JUdetene, tinand seama ca presedintii acestor consilii sunt mai puternici decat prefectii. Cei care detin conducerea Consiliului Judetean gestioneaza 35% din fondurile judetului, iar principalele investitii din judet sunt adminstrate tot de catre acestia. De aceea, in prezent se negociaza aprig pentru cucerirea acestor redute. Stolojan si Basescu au chemat PRM si PUR sa se uneasca pentru a detrona pe baronii PSD, iar PSD riposteaza cu oferte atractive adresate acelorasi partide, ca sa nu mai vorbim de aranjamentele care se fac in plan local.

Cele mai citite ştiri