Opinii

Problema lui Basescu nu este Guvernul, ci premierul

23.05.2005, 19:26 17

a??Probabil ca, daca presedintele ar fi avut putere executiva mai multa, cu certitudine as fi fost in fruntea Comandamentului de inundatii, pentru ca ministrii au fiecare atributiuni, dar ei sunt egali intre ei si atunci trebuie un sef recunoscut si asta e primul-ministru. M-as fi asezat in capul mesei si in fiecare dimineata la 7:00 trebuia sa primesc raportul cu ce se intåmpla...a??

Ce vrea presedintele Traian Basescu cu aceste declaratii? El spune ca, daca ar avea mai multa putere executiva... Inseamna ca doreste mai multa putere executiva? Spune in acelasi timp, limpede, ca premierul Calin Popescu Tariceanu are acea putere si nu a folosit-o.

Legislatura trecuta a fost marcata, in buna masura, de infruntarea dintre doua institutii, Presedintia si Executivul, prin intermediul primului-ministru, pentru mai multe prerogative, ceea ce inseamna mai multa putere.

A fost o intreaga discutie daca puterea sa fie la Palatul Victoria sau la Palatul Cotroceni, dar modificare Constitutiei nu a adus clarificarile necesare. Puterea a ramas impartita, fiecare institutie - Presedintia sau Executivul - putånd sa o blocheze pe cealalta.

Limitele Constitutiei, cånd vine vorba de impartirea puterii executive - Presedintia si Guvernul fiind pilonii puterii executive - a impiedicat, påna in prezent, declansarea alegerilor anticipate, asa cum isi doreste Traian Basescu. Intr-un fel aproape identic, dar taman pe dos, s-a intåmplat si in legislatura trecuta, cånd presedintele de atunci, Ion Iliescu, l-a impiedicat pe premierul de atunci, Adrian Nastase, sa declanseze alegeri anticipate asa cum isi dorea.

In aceasta situatie de confuza impartire a puterii executive, influenta de dincolo de litera Constitutiei pe care o are unul dintre cei doi exponenti ai ei devine decisiva. Iliescu a avut un ascendent fata de Adrian Nastase pentru ca avea in spate activul de partid al PSD, chiar daca, teoretic, ca presedinte, nu avea nici un cuvånt de spus in cadrul vreunui partid politic.

Ceea ce face acum Basescu este sa-si creasca influenta in cadrul Aliantei, ceea ce-i confera puteri pe care, constitutional, nu le are.

Relatia Basescu-Tariceanu este ceva mai complicata intrucåt nu mai este vorba despre o relatie intre doi lideri si un partid (cazul PSD), ci intre doi lideri si doua partide, PD si PNL. O transare definitiva a problemei ar putea avea drept efect ruperea Aliantiei, lucru pe care nici unul dintre partide si nici presedintele nu si-l doreste acum.

De aceea, chiar daca Basescu il critica pe Tariceanu in chestiuni punctuale, el spune ca deciziile importante - de pilda declansarea anticipatelor - nu vor fi luate decåt in acord cu premierul. Deocamdata. Si depinde cu care premier. Pentru ca, amintind de limitele constitutionale ale mandatului sau, care nu-i permit sa intervina, de exemplu in problema inundatiilor, Basescu scoate si mai mult in evidenta ceea ce prezinta, indirect, drept slabiciuni ale primului-ministru.

Nu este pentru prima data cånd Basescu evalueaza critic activitatea Guvernului. In iarna, el s-a declarat nemultumit ca Guvernul nu adopta mai rapid legea privind trecerea evaziunii fiscale in categoria criminalitatii. Degeaba a explicat premierul ca termenul pentru adoptarea legii nu era depasit pentru ca, potrivit programului guvernamental, el expira la sfårsitul lui martie. Basescu a reluat tema.

Dar declaratiile de saptamåna trecuta au intrecut in vehementa pe toate cele anterioare. Vorbind de inundatii sau de criza din sistemul sanitar, Basescu spune, indirect, ca premierul nu are influenta asupra ministrilor.

Saptamåna trecuta, in vreme ce facea evaluarea activitatii guvernului, el si-a facut propria-i evaluare. A spus ca isi asuma intreaga responsabilitate in chestiunea romå-nilor rapiti in Irak, cea care, potrivit aceleiasi Constitutii, poate fi contabilizat intre indatoririle sale. Iata, acum poate spune ca s-a achitat de aceasta sarcina foarte bine. Poate Tariceanu sa spuna ceva cånd, la capitolul eficienta, contabilizeaza doar bile negre? Mai mult, problema inundatiilor sau cea a medicamentelor sau altele care vor veni vor da, pe termen lung, batai de cap premierului care, dupa trecererea urgentei trebuie sa sa gaseasca bani pentru reconstructie. Deocamdata, el se tine bine si are intreg sprijinul partidului sau. Dar Basescu nu va inceta, probabil, sa le atace problemele viitoare. Este de vazut daca, atacånd ineficienta Guvernului, Basescu va trece dincolo de vorbe.

Pentru ca, beneficiind de o influenta care nu-i este data de Constitutie, Basescu poate ordona PD sa ameninte cu retragerea de la guvernare, o ipoteza de altfel vehiculata. Si atunci liberalii vor avea de ales intre a-l sustine, in continuare, pe premier cu riscul ruperii coalitiei sau a-l sacrifica, in numele unitatii, asa cum doreste Basescu. Nimanui nu-i poate fi indiferenta influenta si popularitatea presedintelui, cu atåt mai putin intr-o campanie electorala. Basescu nu l-a iubit niciodata pe Traicenu. Iar problema lui, acum, nu pare a fi deloc ineficienta Guvernului - aceasta exista, de altfel, -, ci ceea ce i se pare a fi ineficienta primului-ministru.



* Iulian Anghel este redactor al Departamentului Politic al ZF