Opinii

Sistem politic de tip occidental

28.06.2004, 00:00 19



Pana la alegerile locale, sondajele de opinie ne dadeau ideea ca PSD domina de la distanta celelalte partide si se vorbea in presa de partid-unic sau partid-stat. Acum, dupa locale, avem o alta imagine a spectrului politic. Avem un sistem politic de tip occidental. Alianta PNL-PD a devenit o alternativa reala si credibila a guvernarii PSD si deci un sistem politic binom -PSD ca forta politica de centru-stanga, Alianta ca forta politica de centru-dreapta. Diferenta in cifre intre cele doua nu este mare - 33% la 32% in favoarea Aliantei. Dar ceea ce face impresia unei infrangeri catastrofale este faptul ca PSD a pierdut competitia in locuri fotogenice si spectaculoase - la Bucuresti si Cluj, unde PSD a pus la bataie doi membri proeminenti ai guvernului (Geoana si Rus); la Bacau, unde patroneaza Hrebenciuc si Sechelariu, si la Suceava, unde domneste Octav Cozmanca. Caderea acestor statui monumentale, asta da impresia de dezastru.



In schimb, rezultatul depaseste cele mai optimiste asteptari ale d-lor Stolojan si Basescu si creeaza premize semnificative pentru alegerile generale din noiembrie. Ca si la intrecerile de atletism, PSD si Alianta pornesc de la acelasi start. Este o cursa cu obstacole, asa ca rezultatul depinde atat de viteza, cat si de modul cum sare fiecare peste obstacole.



In ce priveste gestiunea economiei, guvernul Nastase are un start destul de bun. De fapt, este primul guvern dupa 1989 care timp de patru ani a asigurat o crestere economica sanatoasa si durabila, primul guvern care a initiat in agricultura masuri menite a repara raul facut de Legea 18 de faramitare a suprafetei arabile. In plan extern, guvernul Nastase se poate mandri cu succese remarcabile - acordul Schengen, care a permis romanilor sa calatoreasca fara viza in majoritatea tarilor europene, intrarea in NATO si promisiunea Uniunii Europene de a primi Romania in 2007. Din pacate, toate aceste realizari nu s-au reflectat in standardul de viata al populatiei, saracia continua sa chinuie mari categorii ale populatiei.



Punctele slabe ale guvernarii Nastase, care i-au si atras esecurile la locale, sunt: institutia baronilor, devenita proverbiala, coruptia generalizata a puterii, toate pe fondul unui stil nepopular caracterizat prin aroganta si dispret fata de societatea romaneasca. Daca citesti paginile de Internet consacrate declaratiei de avere a demnitarilor, constati ca ai de-a face cu cel mai bogat guvern din istoria Romaniei, iar grosul averilor a fost agonisit in anii 2001-2004.



Sa trecem acum la chalangerul sau - Alianta PNL-PD. Ca alternativa la guvernarea PSD, ea apare credibila ca forta de centru-dreapta. Dar pana acum ea nu s-a manifestat ca atare nici ideologic, nici programatic. Alianta a apelat mai curand la electoratul dezamagit al PSD, formuland critici de la stanga, mai curand decat de la dreapta. E adevarat ca Alianta s-a nascut ca un fetus cu sex nedefinit, un parinte fiind liberal, altul social-democrat. Pericolul care paste Alianta este dihonia din interior generata de lupta pentru locuri eligibile pe lista din noiembrie. Dat fiind ca Traian Basescu a fost si ramane primar general al Capitalei, a sosit timpul ca Theodor Stolojan sa iasa in arena politica, folosind principalul sau atu - cei sase ani petrecuti la Washington, ca functionar superior la World Bank. Nici unul din candidatii la presedintie nu-l poate concura in materie de cunostinta si experienta cu privire la capitalism, nici unul nu stie mai bine ce trebuie facut in Romania pentru a construi o moderna si prospera tara capitalista.



Pe scurt, Alianta poate obtine un scor inalt in noiembrie daca adopta o strategie inteligenta si militeaza cu energie pentru a cuceri constiinta electoratului. Dupa parerea mea, la sate va fi greu sa invinga PSD, dar obiectivul principal trebuie sa fie votul clasei mijlocii. Cred ca si muncitorii pot fi convinsi ca in capitalism pot ajunge la salarii mari, cum nu au dobandit in nici o tara socialista.

Cele mai citite ştiri