Opinii

Ziua baronilor locali. Punct sau de la capat?

03.05.2004, 00:00 15



Astazi, PSD decide daca se va desparti sau nu de epoca baronilor locali. Sintagma sumbra pentru imaginea unei formatiuni politice, devastatoare mai ales in campania electorala, ar putea fi aruncata la cos, ar putea deveni istorie, sau ar putea sa se lipeasca definitiv pe emblema acestui partid.



La Delegatia permanenta de astazi, partidul condus de Adrian Nastase decide daca va merge la alegerile de la 6 iunie cu sau fara Nicolae Mischie si Marian Vanghelie.



Sunt semne ca partidul ar tinde sa se lipseasca de Nicolae Mischie in aceasta sarabanda. Dar este suficient pentru a putea spune ca imaginea s-a curatat sau ca a incheiat epoca baronilor?



Portretul lui Nicolae Mischie s-a creionat maidegraba ca o efigie pentru aceasta epoca. Omul, un umil activist PCR, s-a transformat intr-un militant de partid sarguincios, care a tinut in frau o filiala de partid ani de zile, dintr-un adevarat fief al PSD, cum poate fi considerata cea mai mare parte a Olteniei.



Marea schimbare a lui Mischie s-a petrecut in 2000, cand, sef al organizatiei PSD, a devenit si presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Atunci a fost momentul in care puterea politica s-a intalnit cu puterea administrativa. A fost punctul cel mai fragil, din perspectiva democratica, pentru ca asemenea parghii in mana unui singur om (cu control total economic, politic si administrativ) au ajuns sa-l transforme in vataful judetului - daca ar fi sa folosim o sintagma consacrata de Ion Iliescu, ce-i drept la adresa unui alt baron, Dumitru Sechelariu. Daca am folosi sintagma devenita folclor, am spune ...asa a ajuns Mischie baron local.



Una dintre mutantiile importante care au dus la transformarea lui Mischie dintr-un bun organizator al organizatii de partid intr-un baron local este interesul lui pentru afaceri. Aici este, practic, marea problema. Omul a devenit prosper in acesti patru ani, consolidandu-si averea din surse care s-au confundat cu banii publici, fie ei de la bugetul acestu stat, fie fondurile europene. In ultimele zile, PNA ne-a adus la cunostinata ca este vorba si de donatii luate cu japca de la oamenii de afaceri care au fost nevoiti sa-i dea mita. Pastravarie, tipografie sunt afacerile declarate ale liderului de Gorj al PSD. Faptul insa ca a beneficiat de fonduri europene ca sa le dezvolte, in coditiile in care el insusi era cel care decidea cum se impart aceste fonduri, pune serios un semn de intrebare asupra onestitatii sursei de venituri ale acestui personaj. PSD a gresit in toti acesti ani ca, in vreme ce presa l-a acuzat pe Mischie de tot felul de matrapazlacuri, de la centru au venit incurajari pentru un astfel de comportament, caci numai asa pot fi interpretat declaratiile mai-marilor partidului despre eficienta in plan politic a lui Mischie (a se citi popularitatea PSD in judet, popularitate care, oricum, este valabila pentru intreaga zona).



Daca ar fi sa citim capetele de acuzare ale PN din dosarul penal pe care i l-a deschis lui Mischie, am putea sa deslusim un mecanism care s-a consolidat in acesti patru ani. Acel comunicat al PNA poate fi citit si in alta cheie. Banii publici iau drumul unor firme decise de omul-orchestra si lider politic, si lider administrativ), acestea trebuie sa-i fie recunoscatoare pentru ca au ajuns sa castige licitatii, iar gesturile ca atare isi gasesc transpunerea in realitate in bani dati ca mita, vile de lux finisate sau apartamente date la cheie.



Pai tocmai acestea au fost si acuzatiile ziaristilor, mai intai cei locali, apoi cei din presa de la Bucuresti, numai ca acum ele capata un statut oficial, prin afirmatiile celor de la PNA. Inainte de a fi un lider eficient, Mischie frizeaza penalul. Ceea ce il detaseaza insa de alti colegi ai sai din teritoriu este faptul ca a capatat anume aroganta, prin puterile discretionare (politice si administrative), incat ajunsese sa-i contrazica, ba chiar sa-i sfideze pe cei de la centru. Exista exemple - nu a acceptat o cota de benzina pentru Consiliu judetean, semn al austeritatii impuse de Guvern. Atunci a spus ca toti oamenii de la varful partidul le datoreaza celor ca el puterea si postura. Sfidare se cheama si gestul lui de a trimite oameni la Bucuresti care sa roage conducerea PSD sa-l pastreze pe liste.Acum a devenit amenintator - avertizeaza ca ar putea parasi partidul, odata ce este scos tat ispasitor, este scos exemplu in plina campanie anticoruptie. Pe Mischie il mai deosebeste de alti colegi ai sai si limbajul colorat pe care il foloseste, din pacate cam departe de modelul european pe care l-a tot propovaduit partidul. Este diferit si stilul in care primeste osanalele - accepta fara nici o sfiala, nici macar de complezenta - sa i se dedice poezii sau melodii - folclorul in stil mischiean a facut epoca in Gorj.



Cea mai mare problema a PSD este insa ca Mischie nu este singurul lider local cu un astfel de comportament. Mecanismul care rasare din comunicatul PNA, al felului in care sunt transformati banii publici in avere personala, a facut epoca. Are clone! Astfel de acuzatii au venit, pana acum doar din partea presei, si la adresa lui Marian Vanghelie. Dar el este, la randu-i, cercetat de PNA. Este posibil ca, in toata acesta campanie anticoruptie, sa aflam ca presa din Romania a avut dreptate acuzandu-l pe Vanghelie de deturnarea banilor publici. Aici nu este vorba doar de ceremonii fastuoase sau pomeni publice care sa mai aline traiul din ce in ce mai greu al unor amarati. La Vanghelie, din acuzatiile care i s-au adus, se intrevede un alt mecanism de imbogatire personala din bani publici. Omul a primit de la buget, ca primar, sume destul de importante pentru a le distribui ca ajutoare de caldura sau cadouri de Craciun si de Paste. Problema este ca acesti bani au fost cheltuiti oe tot felul de produse, unele chiar fara folos, a caror achizitie de catre primarie a fost de trei-patru-cinci ori mai scumpa decat de pe piata. Firmele care au avut norocul sa-i vanda primariei lui Vanghelie produse mai scumpe de tre-patru-cinci ori decat oriunde pe piata, se pare (inca nu a confirmat PNA) ca nu erau straine de primarul sectorului 5. Asa a ajuns Vanghelie sa colectioneze tablouri si bijuterii, de milioane de dolari, in timpul mandatului.



Problema pentru PSD este ca acuzatii similare au fost lansate la adresa mai multor lideri locali ai sai. Nu doar lui Mischie si Vanghelie au primit titulatura de baroni locali pentru ca au fost asimilati cu mecanismele de transformare a banilor publici in averi personale, in timpul mandatului. Este vorba despre Dumitru Sechelariu, despre Marian Oprisan, Gavril Marza, Florian Serac, Gheorghe Savu (liderul de la Ialomita, care s-ar parea ca a fost scos de pe liste), de Bebe Ivanovici (liderul de la Ilfov, care pretinde ca singur s-a scos de pe liste). In aceeasi categorie au intrat si liderii de la Bistrita Nasaud, de la Calarasi, iar lista ar putea continua.



Se va putea spune ca PSD a inchis epoca baronilor locali nu atunci cand ca decide ca Ivanovici poate fi inlocuit cu Anghel Iordanescu sau cand Mischie si Vanghelie vor fi rasi de pe liste. Ci numai atunci cand va cere PNA ca oamenii, toti, care au fost acuzati ca au trimis banii publici inspre firmele lor, care au prosperat imens in timpul mandatului, sa fie cercetati. Daca, astazi, PSD ar lua decizia ca pana cand PNA nu se pronunta astfel de oameni sa nu mai candideze, s-ar chema ca PSD face curatenie interna. Daca, de asemenea, astfel de oameni nu s-ar regasi nici pe listele pentru locale, dar nici pe listele pentru parlamentare, am asista la schimbarea la fata, la restructurarea unui partid care nu s-a mai intalnit de multa vreme cu astfel de sanse. Cel putin din perspectiva imaginii.