Piata energiei

2007, un nou inceput?

30.03.2007, 21:21 12

Acesta va fi primul an in care vor fi vazute efectele marilor restructurari in energie. Toate marile grupuri energetice prezente pe piata locala de profil au cheltuit milioane de euro pentru a-si aduce companiile preluate la standardele europene cerute, dar si la o anumita concordanta cu politica utilizata de fiecare grup in parte. E.ON (Germania), CEZ (Cehia) si Enel (Italia) au utilizat echipe de zeci de consultanti, au relocat oameni si au inlocuit vechile organizari din segmentul distributiei si furnizarii de energie cu noi structuri pentru a putea face fata concurentei care va veni odata cu liberalizarea completa a pietei de profil.
Dincolo de aceste probleme de organizare la nivelul companiilor de profil, o alta intrebare este ridicata din ce in ce mai des cand vine vorba de energie. Poate statul sa fie un bun gestionar al intregii productii de energie? Raspunsul mediului privat este unanim: privatizati tot ce inseamna productie pentru ca aceasta este singura posibilitate prin care se poate instaura concurenta pe piata de profil in adevaratul sens al cuvantului.
Tot anul acesta, operatorul pietei de electricitate din Romania OPCOM trece prin cele mai profunde schimbari de la lansarea din 2005. Preturile de atribuire ale contractelor cu energie au devenit publice, ceea ce a adus putin din transparenta dorita pe aceasta piata, iar de curand a fost lansata o noua platforma de tranzactionare la termen, care va duce la flexibilizarea pietei.
In ceea ce priveste piata gazelor, principalii jucatori ridica o problema: se poate ajunge si aici la situatii similare celor de pe piata energiei unde traderii privati au devenit unii dintre cei mai importanti jucatori? Anul trecut, tradingul cu gaze a adus 800 de milioane de euro micilor companii care au inceput aceasta activitate. Valoarea totala a pietei a ajuns la 4 miliarde de euro.
Pe piata petrolului autohtona, vanzarile de carburanti au ajuns la 3 miliarde de euro, iar afacerile cumulate ale principalilor jucatori au ajuns la 9 miliarde de euro.
Alaturi de toate acestea, anul acesta poate aduce mari noutati in segmentul energetic: inceperea procedurilor pentru privatizarea complexurilor energetice, alegerea companiei de proiect pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, initierea procedurilor de listare la Bursa a Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz.