Politică

23 august se intoarce

15.07.2004, 00:00 16

Autoritatile statului intentioneaza sa organizeze ample manifestari in Bucuresti si in alte orase ale tarii pentru sarbatorirea zilei de 23 august, cand se vor implini 60 de ani de la evenimentele din vara lui 1944, au declarat, ieri, surse oficiale.
Potrivit surselor, citate de Mediafax, manifestarile sunt in curs de pregatire, Presedintia, Guvernul si MApN urmand sa stabileasca programul acestora si contributia fiecarei institutii implicate.
Principalele ceremonii vor avea loc in Bucuresti, la acestea urmand sa participe presedintele Ion Iliescu si alti oficiali. De asemenea, va fi invitat si Regele Mihai, care a jucat un rol important la 23 august 1944, au precizat aceleasi surse.
Potrivit surselor citate, autoritatile romane vor sa inscrie aceste manifestari in seria ceremoniilor care au avut loc in acest an in toata Europa, cum au fost cele organizate de Franta si Marea Britanie, in Normandia, la 6 iunie, cind s-au implinit 60 de ani de la debarcarea Aliatilor.
De-a lungul timpului, actul de la 23 august 1944 a fost denumit in diferite feluri, de la o "intoarcere a armelor impotriva Germaniei hitleriste", pana la "Revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista". Actiunea din 23 august 1944 a fost o lovitura de stat necesara in acel moment din cauza puternicei ofensive sovietice, prin care Regele Mihai l-a demis pe premierul Ion Antonescu, arestandu-l imediat. Armata si opozitia, condusa de Iuliu Maniu (PNT) si Dinu Bratianu (PNL), precum si comunistii, reprezentati de Lucretiu Patrascanu, au sprijinit actul regal. Acest eveniment a insemnat iesirea Romaniei din alianta cu Germania si continuarea luptei alaturi de armatele Natiunilor Unite.
Ziua de 23 august a fost pana in 1989 Ziua Nationala a Romaniei, fiind sarbatorita in fiecare an cu mare fast de autoritatile comuniste prin parade militare si manifestari pe stadioane. La aceste manifestari era glorificat fostul dictator Nicolae Ceausescu, iar propaganda comunista clama rolul hotarator al Partidului Comunist Roman in actul de la 23 august, minimalizindu-l sau chiar ignorandu-l pe cel al Regelui Mihai si al liderilor partidelor istorice, PNT si PNL.
Rolul Armatei romane in aceste evenimente era recunoscut, dar comunistii sutineau ca militarii au actionat in colaborare cu PCR.
Pe cel mai mare stadion al tarii, care se numea in acea vreme tot "23 August", aveau loc spectacole grandioase, dupa tipicul celor din China si Coreea de Nord, la care erau obligati sa participe mii de elevi, studenti si muncitori. Acestia faceau antrenamente de aproape o luna pentru spectacol, ei fiind trimisi de conducerile institutiilor de invatamant si intreprinderilor socialiste. Manifestari similare, dar de mai mica amploare, aveau loc in fiecare municipiu resedinta de judet. La radioul si la televiiunea unice la acea vreme se transmiteau ode interminabile la adresa ictatorilor si a PCR, se difuzau piese de teatru care mistificau istoria, cu ilegalisti anonimi (in realitate inexistenti vreodata) sau militari care ar fi fost adepti ai PCR - in realitate un partid aproape necunoscut, cu doar cativa membri autohtoni, cei mai multi spioni NKVD (KGB-ul de mai tarziu).
Rememorarea lui 23 august aduce insa in discutie legitimitatea sarbatoririi acestei zile. Daca aceasta va avea loc se va consemna reinstaurarea unei celebrari in privinta careia istoria adevarata, netrucata, inca nu s-a rescris. In paginile de istorie care se predau in scoli, ca si in lucrarile aprute recent, actul de la 23 august este inca ignorat. Oricu, nu este repus in drepturi, in sensul ca nu este semnificativ despartita mitizarea excesiva a contribuiei comunistilor de decizia Regelui Mihai si a liderilor partidelor istorice, Maniu si Bratianu. Nu au aparut inca volume dedicate acestui moment, in care doumentele sa fie adunate din toate arhivele, iar faptele sa reiasa asa cum s-au petrecut. Exista cateva lucrari care se invart in jurul unor personaje, care mintesc sau puncteaza rolul Regelui sau al partidelor istorice. Mistificarea inca nu a fost detronata.



adelina.radulescu@zf.ro