Politică

A aparut o a doua candidatura pentru postul vizat de Nastase in PSD

23.02.2005, 00:00 19



Candidaturile la functia de presedinte executiv al PSD, vizata de Adrian Nastase, se inmultesc. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a anuntat ieri ca va candida in partid la aceeasi functie pentru care se va inscrie in competitie si Adrian Nastase: "Unde candideaza Nastase hop si eu!"



Candidatura lui Iorgovan la functia de presedinte executiv, la Congresul din aprilie, este a doua anuntata oficial, dupa cea a lui Sorin Oprescu.



"Am doua vesti pentru Adrian Nastase. Prima este ca nu voi pleca din partid si a doua ca la care functie va candida Adrian Nastase in partid, la aia candidez si eu. Mai putin, fireste, la functia de presedinte al partidului, care este istoric rezervata pentru presedintele fost si viitor Ion Iliescu. Dar in rest, mai jos de functia asta, unde candideaza Nastase, hop si eu acolo", a declarat Iorgovan.



Iorgovan este un mai vechi adversar al lui Nastase, ultimul conflct intre cei doi consumandu-se saptamana trecuta, cand Nastase a opinat ca senatorul si altii ca el ar fi trebuit exclusi mai demult din PSD.



In replica, Iorgovan a anuntat ca va candida impotriva lui Nastase pentru a vedea de ce sprijin se mai bucura el in partid. Iorgovan a spus despre Nastase ca nu s-a trezit inca la realitate, dupa alegeri. "El inca nu s-a trezit la realitate. Noi nu mai suntem la guvernare. Suntem un partid in opozitie si principalul partid de opozitie are ca misiune esentiala sa vegheze la guvernare", a comentat Iorgovan, opozitia lui Nastase fata de constituirea unei comisii de ancheta care sa analizeze modul in care Traian Basescu a achizitionat o casa.



Biroul Executiv al PSD a decis in urma cu doua saptamani ca, la viitorul Congres, delegatii vor alege o conducere formata dintr-un presedinte, un presedinte executiv si un secretar general. Parea ca aceasta formula va stinge conflictul dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase, Iliescu urmand sa candideze pentru functia de presedinte, iar Nastase pentru cea de-a doua pozitie. Nastase si-a exprimat intentia de a candida pentru functia de presedinte executiv si se parea ca nu va avea contracandidati. Ultimele evolutii arata ca lucrurile nu stau asa.



Oprescu - apropiat al lui Ion Iliescu - a anuntat luni ca va ataca functia dorita de Nastase, iar ieri a facut-o Iorgovan. Nimeni nu indrazneste sa candideze pentru functia lui Iliescu, dar nu este exclus sa mai apara pretendenti pentru cea a lui Nastase, lucru care i-ar putea stirbi din prestigiu.



Un alt posibil candidat pentru presedintia executiva este Dan Ioan Popescu, seful filialei Bucuresti. Ieri Popescu a spus ca nu s-a decis daca va candida pentru vreo functie la sefia PSD. "Deocamdata vreau sa candidez pentru inca um mandat de presedinte al filialei Bucuresti", a spus el.



Un alt nume vehiculat in aceasta ecuatie este cel al lui Miron Mitrea si el un apropiat al lui Ion Iliescu.



Bataie este si pentru functia de secretar general. Postul este vizat de Victor Ponta, iar Nastase a anuntat ca, pentru aceasta functie, s-ar putea inscrie si Ioan Rus, seful filialei Cluj. Dar si actualul presedinte executiv, Octav Cozmnca, ar vrea sa candideze aici. Luni el a propus Delegatiei Permanente ca statutul sa stabileasca limite de vechime in partid pentru ocuparea unor functii: 10 ani pentru presedinte, opt pentru presedinte executiv, sapte pentru secretarul general si cinci pentru vicepresedinti. Acest lucru i-ar elimina din cursa pe oamenii adusi de Nastase, asemenea lui Ioan Rus, Victor Ponta, Mircea Geoana sau Mihai Tanasescu. Ieri Ponta a spus ca spera ca Nastase sa respinga acest proiect.



Vicepresedintele Mihai Tanasescu s-a declarat si el ieri impotriva acestei masuri, dar Octav Cozmanca a aparat-o afirmand ca vechimea in partid este o dovada a performantei. Adrian Nastase a spus ca este doar o varianta care ofera o baza de dezbatere.
iulian.anghel@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro