Politică

Alianta D.A. ii cere lui Iliescu sa nu promulge legea alegerilor

24.09.2004, 00:00 17

Deputatii PNL si ai PD i-au cerut, prin intermediul a doua scrisori, lui Ion Iliescu sa nu promulge legea alegerilor generale si statutul alesilor locali.
Deputatul PD Ion Onisei a precizat ca legea alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senatului prevede posibilitatea ca numai presedintele Romaniei sa poata candida ca independent pe listele unui partid pentru Parlament, ceea ce contravine Constitutiei si creaza o discriminare intre seful statului si cetatenii care nu pot candida ca independenti, cum ar fi magistratii sau preotii.
Alianta ii aminteste presedintelui Iliescu discursul recent, la aniversarea Senatului, in care spunea ca nu se uvine ca functia publica sa fie folosita pentru obtinerea unor privilegii. Or, spun deputatii Aliantei, inscrierea lui Ion Iliescu pe listele PSD ar insemna tocmai un astfel de lucru. In scrisoarea referitoare la legea statutului alesilor locali, deputatii PNL si PD ii solicita sa nu accepte principiul migratiei politice, acceptat de varianta adoptata in Parlament.  Ei propun ca un ales local sa-si piarda mandatul in cazul in care paraseste un partid si se inscrie in altul.Reprezentantii Aliantei D.A. au mai avut un demers menit sa opreasca legea alegerilor de la intrarea in vigoare, contestand-o la Curtea Constitutionala, respins de instanta.Cele doua legi au trecut de Camera Deputatilor in aceasta sesiune. Prima, a alegerilor generale, a fost contestata de catre deputatii opozitiei inca din timpul dezbaterilor, insa acestia au fost acuzati de catre PSD ca s-au razgandit. A fost invocata o intelegere de dinainte de inceperea dezbaterilor in Camera, potrivit careia ar fi fost acceptata participarea presedintelui in functie pe listele unui partid. Opozitia a spus, mai apoi, ca prevederea incalca legea fundamentala si, in plus, se aplica o data la 20 de ani (pentru ca ciclurile electorale s-au decalat - presedintele are mandat de 5 ani, Parlamentul, de patru).
adelina.radulescu@zf.ro