Politică

Alianta D.A. promite reducerea impozitelor pe venit, pe profit si la asigurar

13.09.2004, 00:00 9

Alianta D.A. propune reducerea impozitelor pe venit, pe profit si la contributiile de asigurari sociale, potrivit anuntului candidatului la presedintie al PNL-PD, Theodor tolojan. Copresedintele Aliantei nu a prezentat cifre, ci a adus doar cateva tinte ale programului de guvernare pe care aceasta formatiune il propune ca oferta electorala. Programul ca atare va fi lansat in cursul acestei luni.
Stolojan sustine ca in domeniul fiscal Alianta D.A. doreste o micsorare a impozitelor, pentru ca numai asa s-ar crea bunastare atat a companiilor, cat si a angajatilor lor. Altfel, sustine Stolojan, la gradul de impozitare actual , mai ales pe forta de munca, care plaseaza Romania ca tara cu cele mai mari impozite, s-ar mentine efectele devastatoare ale fiscalitatii marite. El a spus ca proprietarii de firme au retineri sa faca angajari sau sa majoreze salariile din cauza ca o crestere a salariilor este impozitata mai mullt. ?Noi vom reduce impozitele pe venit, pe profit si contributiile la asigurari sociale. Asta nu inseamna ca se vor reduce incasarile la bugetul de stat ci, din contra, oamenii, cand vor vedea impozite mai mici, vor fi dispusi sa le plateasca si nu sa se sustraga. Ei se vor gandi daca, la taxe mici, mai merita acest risc sub semnul de a fi gasiti si pedepsiti de lege", a spus Stolojan. Totodata, Alianta va scoate din legi prevederile care permit, cum s-a pronuntat liderul PNL, clientelei politice sa nu plateasca taxe si impozite.
O alta propunere despre care a vorbit liderul Aliantei intr-un turneu electoral pe care l-a intreprins in Suceava, si care ar urma sa fie cuprinsa in programul de guvernare, s-ar referi la respectarea dreptului la proprietate. ?Proprietatea este sfanta. Proprietatea reprezinta motorul economiei de piata. Intr-o tara in care proprietatea nu este respectata, oamenii traiesc in saracie", a spus Stolojan, care a adaugat ca, in prezent, in Romania sunt numeroase nedreptati in ceea ce priveste proprietatea sau punerea in aplicare a unor hotarari judecatoresti de restituire a proprietatii.
Alianta intentioneaza sa-i sprijine pe cei care au pamant sa-si inmulteasca suprafetele si sa-si procure utilajele cu care sa-l poata lucra. Intentia este de a transforma gospadariile in ferme mici, familiale, asemenea celor din Uniunea Europeana. Totodata, presedintele PNL a mai spus ca, pentru a veni in sprijinul proprietarilor de terenuri, intabularea terenurilor agricole si forestiere va fi suportata, o perioada de cativa ani, de stat, astfel incat proprietarii sa-si poata inregistra dreptul de proprietate.
Coruptia, spune liderul Aliantei, ar urma sa fie contracarata printr-un set de prevederi care vor cauta sa reduca puterea functionarilor publici, care, acum, au capacitati discretionare. El a aratat ca reducerea coruptiei va contribui la obtinerea de resurse care sa fie folosite pentru cresterea bunastarii cetateanului, precizand ca, potrivit unor analisti economici, in fiecare zi, in Romania se fura intre 10 si 12 milioane de euro, in timp ce alocatia lunara pentru un copil este de cinci euro. Presedintele PNL a spus ca, din cauza coruptiei, cresterea economica inregistrata de Romania nu are efecte in reducerea saraciei. Potrivit lui Stolojan, din cauza coruptiei, care s-a agravat in Romania, ?banii tarii, platiti din impozite si taxe, in loc sa ajunga inapoi, la cetatean, prin investitii, ajung in buzunarele unei clientele politice legate de puterea actuala", a spus Stolojan.
In ceea ce priveste pensionarii, Stolojan a promis ca daca Alianta D.A. va ajunge la guvernare, va recalcula, in 2005, toate pensiile, dupa principiul, ?la munca egala, pensie egala". El a spus ca, in prezent, sunt doua categorii de pensionari, determinate de perioada in care au iesit la pensie, existand pentru persoane cu aceeasi vechime si aceeasi ocupatie, discrepante de milioane de lei intre pensiile primite.
De asemenea, Alianta intentioneaza sa extinda programul medicamentelor compensate in proportie de 90% si la alte categorii sociale decat pensionarii, care, in opinia lui Stolojan, ar fi o tinta electorala a PSD. Astfel, de astfel de compensatii ar urma sa beneficieze si somerii, si salariatii cu venituri de sub 6 milioane de lei sau cei care se intretin sprin intermediul venitului minim garantat.