Politică

Ambasadorul Belgiei: "Nu lasati coruptia sa incetineasca integrarea in UE"

26.07.2004, 00:00 20

Ambasadorul Belgiei la Bucuresti, Xavier van Migem, s-a alaturat, la finele saptamanii, corului diplomatilor occidentali la Bucuresti care avertizeaza asupra efectelor pe care le-ar putea avea intarzierea eradicarii coruptiei de la niveluri inalte.
Astfel, ambasadorul Belgiei a spus, la o reuniune la care a participat la Bistrita, ca sansele Romaniei  de a se integra in UE in 2007 sint "excelente". Pana aici, in limbaj diplomatic, putem considera ca este vorba de incurajari, dar si de sustinerea de care se bucura Romania in drumul sau spre UE. Apoi, si din partea lui , Xavier van Migem au venit avertismentele. Diplomatul belgian a aratat ca "este necesar ca Romania sa faca progrese rapide si sa nu se permita coruptiei sa incetineasca procesul de aderare".
"Cred ca exista coruptie peste tot, dar ea nu trebuie sa atinga niveluri care sa paralizeze progresul unei tari. Daca Romania vrea sa se integreze in 2007 in Uniunea Europeana este necesar sa faca progrese rapide si sa nu permita coruptiei sa incetineasca procesul de aderare" a afirmat ambasadorul Belgiei.
In opinia acestuia, Romania trebuie sa mai faca eforturi in sensul transformarii administratiei intr-una mai eficienta, al adoptarii sistemului juridic european, cu mentiunea ca acesta sa fie totodata si aplicat. Excelenta Sa Xavier van Migem a mai spus ca Romania trebuie sa faca eforturi si in sensul crearii unui mediu de afaceri mai flexibil.
"Mai sunt inca doi-trei ani in care Romania isi poate adapta legislatia aquis-ului comunitar. Situatia evolueaza, exista vointa politica, iar populatia, in marea ei majoritate, isi doreste acest lucru. Cred ca sansele Romaniei de a reusi sa se integreze in UE in 2007 sunt excelente", a spus ambasadorul.
Asemenea ambasadorului Belgiei s-au pronuntat pana acum, in repetate randuri, reprezentantii diplomatici acreditati in Romania din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene, dar si ambasadorii Marii Britanii, Germaniei si Frantei. In acelasi spirit s-a pronuntat si fostul comisar european pentru extinderea Uniunii, Guenther Verheugen, cel care, recen, la Bucuresti, a spus ca Romania trebuie sa rezolve problema coruptiei la nivel inalt. Acesta a definit la modul foarte plastic cest tip de coruptie - pe care l-a asimilat cu o fiara care pandeste in tufisur si despre care nu se stie niciodata cand ataca.
Amabasadorul Belgiei, Xavier van Migem, a fost prezent, sambata, la inuagurarea unui imobil care gazduieste o gradinita si un dispensar, construite cu sprijin belgian, in localitatea Chiuza, judetul Bistrita-Nasaud. In aceasta constructie au fost investite peste trei miliarde de lei.