Politică

Ancheta la TVR si radio, bruiata de polemici politice

30.03.2005, 00:00 27

Prima zi de lucru a Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii TVR si radioului public, punctata de polemici intre parlamentarii PSD si cei ai coalitiei, a inceput ieri cu audierea mai multor jurnalisti din televiziunea nationala. Ziaristii audiati au invocat presiuni politice exercitate de fosta guvernare in perioada 2001-2004, practica ce a determinat cenzura unor informatii in televiziunea publica sau difuzarea pe post a unor materiale favorabile fostei puteri.


In timpul discutiilor, reprezentantii PSD au intervenit in repetate randuri pentru a contesta obiectivitatea celor relatate de jurnalisti. Interventiile repetate, unele pe ton ridicat, au starnit dispute intre parlamentarii PSD Dorina Mihailescu, Dan Mihalache si reprezentantii Aliantei PNL-PD. Aliatii afirmau ca aprecierile parlamentarilor PSD ii intimideaza pe jurnalistii chemati la Parlament sa vorbeasca despre activitatea TVR.


Schimbul de replici a degenerat in jigniri si in atacuri personale. De pilda, de mai multe ori in timpul audierilor Dorina Mihailescu a calificat-o pe deputatul PNL Raluca Turcan, presedinte al acestei Comisii, drept "mitocania in varianta feminina" intrucat parlamentarul liberal i-a cerut sa renunte la comentarii pe marginea celor relatate de jurnalistii audiati.


Cei patru jurnalisti din TVR audiati ieri, intr-o prima etapa a activitatii Comisiei parlamentare, au prezentat exemple de situatii in care materialele le-au fost respinse de la difuzare sau modificate substantial intrucat contineau informatii defavorabile fostei puteri. Redactorul Raluca Stroe Brumariu a sustinut ca a existat cenzura la  TVR in conditiile in care nu au fost difuzate materiale precum stenogramele sedintelor fostului partid de guvernamant sau avertismentele publice cu privire la coruptia din Romania, semnalate in toamna de comisarul pentru extindere de la acea vreme, Gunter Verheugen. Au fost date si alte exemple de situatii in care din material erau scoase informatiile venite din partea Aliantei sau cele legate de Traian Basescu.


In replica, deputatul PSD Dorina Mihailescu a spus ca prezentarea nu este obiectiva intrucat angajarea la TVR a Ralucai Stroe Brunariu a fost facilitata de Alina Mungiu Pippidi, apropiata Aliantei PNL-PD. Un al doilea motiv invocat de Mihailescu viza concedierea de la TVR a sotului doamnei Brumariu. Deputatul PSD a acreditat ideea unei actiuni vindicative a jurnalistului.


In termeni similari au decurs audierile celorlalti redactori care au prezentat situatii in care oameni din conducerea TVR au intervenit pe materiale pentru a favoriza, din punctul de vedere al imaginii, PSD si pe fostul premier Adrian Nastase. Au fost date drept exemplu minimalizarea stirilor legate de premierul italian Silvio Berlusconi, a stirilor provenite din rapoartele Pro Democratia, a unor materiale ce aratau deficitul comercial foarte mare pe anul 2003. De asemenea, jurnalistul Marius Zamfir a sustinut ca PSD avea acces la toate materialele filmate ale TVR printr-un operator care era zilnic in televiziune, desi era angajat al Biroului de Presa al PSD.


Deputatul PSD Dorina Mihailescu nu a raspuns acestei declaratii, insa a intrat in polemica cu redactorul invocand modalitatea incorecta de prezentare a unor stiri privind acordul cu FMI. Audierile vor continua in urmatoarele zile. Scopul acestei anchete este de a stabili in ce masura TVR si radioul public au pastrat echidistanta politica si cum au fost cheltuiti banii publici. In cazul unor concluzii critice, ancheta s-ar putea finaliza cu destituirea presedintilor celor doua CA, Va-lentin Nicolau si Dragos Seuleanu, da-ca Parlamentul va insusi raportul anchetei.
mirela.luca@zf.ro