Politică

Au aparut documente care atesta ca tatal cancelarului german e inmormantat in Romania

03.08.2004, 00:00 30

Acum se stie cu siguranta ca ramasitele pamantesti ale tatalui cancelarului german, Gerhard Schroeder, sunt inmormantate in Romania, la Ceanu Mare.
Istoricul clujean Gheorghe Bodea a primit de la Arhivele de razboi germane un document care atesta ca tatal cancelarului  a fost inmormantat la noi in tara, informeaza saptaminalul "Clujeanul", citat de Mediafax.
Peste aproximativ doua saptamani, Schroeder va veni in Romania, intr-o vizita in care va promova investitiile germane la noi in tara. Este de asteptat ca liderul german sa faca o escala si la Ceanu Mare.
In data de 15 aprilie 2001, "Bild am Sonntag" publica o stire potrivit careia osemintele lui Fritz Schroeder, tatal cancelarului Gerhard Schroeder, se afla intr-o groapa comuna din cimitirul ortodox al comunei Ceanu Mare, judetul Cluj.
Timp de sase decenii, familia cancelarului stiuse doar ca Fritz Schroeder cazuse in lupta in octombrie 1944. Cancelarul se nascuse cu putine luni inainte ca tatal sau sa dispara. In aprilie 2001, in urma unor investigatii ale Biroului de Informatii pentru Familiile Fostilor Soldati ai Wermacht-ului, declansate datorita demersurilor lui Gunhild Kamp Schroeder, sora mai mare a cancelarului, s-a vehiculat ipoteza conform careia caporalul Schroeder ar fi fost inhumat intr-o groapa comuna din Ceanu Mare.
Intre timp, istoricul Gheorghe I. Bodea a reusit sa intre in posesia unui act oficial care certifica faptul ca Fritz Schroeder a fost inmormantat la Ceanu Mare. Fondator al societatii "Cultul Eroilor", ce are ca scop identificarea locurilor in care au fost ingropatisoldatii cazuti in al doilea razboi mondial, Bodea a corespondat cu Organizatia Germana pentru Ingrijirea Mormintelor de Razboi din orasul Kassel.
"Prin 1996, i-am rugat sa-mi trimita o lista a soldatilor germani cazuti in Romania sau macar in judetul Cluj. Dupa catva timp mi-au trimis copii dupa fisele originale. De la Ceanu Mare am primit trei certificate. Cel al lui Fritz Schroeder nu era printre ele. Oricum, numele lui Gerhard Schroeder nu spunea prea multe atunci", poveste istoricul.
In 2002, Bodea si-a reluat demersurile pe langa Arhivele din Kassel si, dupa doi ani de asteptare, a primit documentele solicitate. Printre ele, o lista completa cu numele, data decesului si locurile unde au fost ingropati nemtii morti in judetul Cluj. In dreptul comunei Ceanu Mare figureaza noua nume, ultimul fiind cel al caporalului Fritz Schroeder.
Cancelarul german si-a anuntat intentia de a se reculege la mormantul tatalui sau in august-septembrie 2001, iar autoritatile judetene au declansat atunci o adevarata campanie de "cosmetizare" a comunei: drumul Turda-Ceanu Mare a fost asfaltat in timp record, cladirile - renovate, gardurile - vopsite, in magazinul satesc au aparut vitrine frigorifice, iar in fata Primariei a fost instalata o cabina telefonica. Atentatele din11 septembrie au schimbat, insa, planurile lui Schroeder.
adelina.radulescu@zf.ro