Politică

Băsescu în Financial Times: Stabilim în prima jumătate a anului viitor dacă 2015 rămâne ţinta pentru euro

Autor: Mediafax

14.12.2010, 23:55 18

România va stabili în prima jumătate a anului viitor dacă vamenţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro, adeclarat preşedintele Traian Băsescu într-un interviu acordatFinancial Times.

"Obiectivul nostru - şi nu ne-am modificat încă obiectivul -este de a intra în zona euro în 2015. Aceasta nu înseamnă însă cărămânem cu acest obiectiv. Din această criză am înţeles, în primulrând, că este relativ uşor să fii în zona euro, însă problema estedacă o economie este pregătită pentru a fi în zona euro. În primajumătate a anului viitor, vom face o evaluare cu toate părţileresponsabile şi specialişti pentru a vedea dacă vom revizuiobiectivul de a fi în zona euro în 2015 sau dacă menţinem acestobiectiv", a afirmat Băsescu.

Şeful statului apreciază că România poate păstra obiectivuloficial privind adoptarea euro.

"Pot spune că, având în vedere datele şi ţinta noastră dedeficit bugetar pentru 2012, de 3% din Produsul Intern Brut, putemmenţine acest obiectiv, deoarece în 2012 putem intra în ERM II,Mecanismul Ratelor de Schimb. Dar, chiar şi dacă putem, să negândim cu foarte mare atenţie ce ar însemna pentru România să fieîn zona euro dacă statul, dacă economia nu este bine pregătităpentru aceasta. În acest sens, sprijin ideea consolidăriiguvernanţei economice la nivel european", a spus preşedintele. El aafirmat că România nu este afectată foarte mult de problemele zoneieuro.

"Nu pot spune cu hotărâre că este vorba de o criză în zona euro.Este criză în Grecia, în Irlanda sau poate în unul sau două altestate. Dar nu putem spune că este o criză a zonei euro deoarecestatele pot, pentru moment, să lupte împotriva ei. Nu putem spunecă România este efectată serios de ceea ce se întâmplă în zonaeuro. Doar atunci când Grecia trecea prin cea mai dificilă perioadăs-a întâmplat ceva în regiune, deprecieri ale monedelor, problemelegate de investiţii, cauzate de lipsa încrederii şi altele. Amfost grav afectaţi de criza mondială şi de lipsa pregătirii învederea luptei cu criza", a menţionat Băsescu.

Decizia de a permite unei ţări să intre în ERM-2 are nevoie deunanimitatea statelor din zona euro, de acordul Băncii CentraleEuropene şi al Comisiei Europene.