Politică

Basescu nu renunta la ideea unui nou guvern si a unui nou premier

Basescu nu renunta la ideea unui nou guvern si a unui nou premier

Presedintele il provoaca inca o data pe premier, recomandandu-i demiterea ministrilor care nu fac descentralizare

04.10.2006, 19:44 14

Mult invocata "stabilitate a guvernarii" de dragul integrarii a devenit un subiect de domeniul trecutului dupa confirmarea de catre Comisia Europeana a datei integrarii, la 1 ianuarie 2007. Strategiile politice incep sa fie concepute dupa acest orizont.
Primul care a lansat provocarea in mod public este presedintele Traian Basescu. Viziunea sa postaderare este un deja vu: un alt premier si, eventual, un guvern minoritar, strategie urmata de organizarea eventualelor anticipate. Pana atunci el i-a aruncat manusa premierului: asteapta prima revocare a unui ministru, pentru ca acesta nu a facut descentralizarea administrativa, un subiect de mare importanta dupa aderare.
Presedintele a primit raspuns din partea partidelor politice. PNL (prin vocea vicepresedintelui Puiu Hasotti): Presedintele este obsedat de anticipate, dar ar trebui sa se potoleasca pentru ca premierul nu va demisiona. UDMR (prin Marko Bela): Sansele unui guvern minoritar sunt minime, dar anticipatele nu pot fi excluse. PC (prin Dan Voiculescu): Daca Basescu vrea un guvern minoritar sa ne ceara sa iesim de la guvernare, dar noi nu plecam decat odata cu Tariceanu.
Basescu a facut aceste observatii intr-o emisiune luni seara la Realitatea TV si cele despre descentralizare ieri. Premierul, primul vizat, nu a comentat ipotezele lui Basescu (nu a facut-o cel putin pana la inchiderea editiei) nici dupa ce, ieri, in cadrul unui seminar a avut un schimb de replici cu presedintele pe tema descentralizarii administratiei locale.
Pentru ca dorintele lui Basescu sa devina realitate, cel care trebuie sa i le indeplineasca, inaintandu-si demisia, este chiar premierul, fapt admis chiar de seful statului ("nu depinde de mine, trebuie sa vrea si premierul"). Insa el aduce o lumina noua: este posibil ca Tariceanu in persoana sa-si doreasca sa plece!
Experienta trecuta l-a facut luni seara pe Basescu sa fie ceva mai precaut. El nu a mai spus - ca in 2005, cand alegerile anticipate pareau aproape sigure - "trebuie", ci "este posibil".
Este posibil, asadar, in opinia sefului statului ca dupa 1 ianuarie 2007 sa se mearga cu un guvern minoritar. Si, a continuat seful statului: "Ar fi o eroare, daca se mentine Executivul la actualele dimensiuni. (...) Deci, un Guvern minoritar restructurat. Ceea ce inseamna un Guvern adus la dimensiunile normale ale unui Guvern european, 14-15 portofolii. Sintagmele "guvern minoritar" si "executiv cu anumite dimensiuni" ar putea crea confuzie, pentru ca fac parte din sfere diferite. Un guvern minoritar inseamna un guvern care nu mai este majoritar in Parlament, ceea ce presupune destructurarea actualei coalitii. Celalalt termen se refera strict la numarul de portofolii, de oameni si altele, ceea ce presupune o restructurare care nu afecteaza insa majoritatea parlamentara decat in masura in care ar aparea nemultumiri fata de pozitiile primite de partide in cadrul unui Executiv mai redus.
Este insa putin probabil ca seful statului sa fi facut o confuzie si sa fi invocat o reducere a numarului de membri ai Guvernului, calificand acest aspect drept un "guvern minoritar". Dovada este faptul ca el isi imagineaza acest guvern mai redus numeric, condus de un alt premier, dar invoca si ipoteza iesirii PC de la guvernare - ceea ce, ar putea, intr-adevar, conduce spre un guvern minoritar - pe considerentul ca acest partid ar putea considera ca-i va fi mai utila prezenta in opozitie decat la putere, in conditiile in care aici nu depaseste pragul de incredere de 1-2%.
Seful statului a venit cu un argument nou, care in opinia sa i-ar putea intregi scenariul: "Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier, sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara si posibilitatea de relansare a unei guvernari".
Despre actualul Guvern, Basescu spune ca este cel mai bun din 1990 incoace, dar "mediocru", fata de conditiile actuale. Nemultumirile lui Basescu: restructurarea Guvernului intarzie, descentralitarea este lenta. La acest ultim aspect, Tariceanu i-a raspuns ieri lui Basescu, in timpul unui seminar despre descentralizare, afirmand ca tema "nu trebuie sa devina subiect de meci politic". Aflat de fata, presedintele l-a intrerupt pe premier, afirmand ca va continua sa sustina public procesul de descentralizare si dupa finalul reuniuni respective
"Domnule prim-ministru, eu voi continua sa o sustin public si dupa ce ies de aici", a spus Basescu. Tariceanu a replicat spunand ca prin acea idee nu
s-a referit la seful statului: "Nu la dumneavoastra m-am referit, pentru ca vorbim in acelasi sens".
La finalul discursului lui Tariceanu, Basescu a intervenit din nou, comentand tema prezentata privind introducerea unor proiecte-pilot de descentralizare pe plan local, ale caror efecte sa fie analizate atent si prudent.
"Domnule prim-ministru, cred ca este foarte in regula sa fim prudenti, dar nu prudenti dincolo de limite care practic incetinesc procesul", a spus Basescu, fara ca premierul sa ii mai raspunda. Basescu i-a aruncat premierului si o provocare: "Sunt ministri care nu raspund atat de prompt, asa cum ar trebui, la solicitarea pe care ati facut-o de a prezenta un program de descentralizare a activitatilor. Astept prima revocare din functie a unui ministru pentru ca nu a venit cu planul de descentralizare a activitatilor".

Cele mai citite ştiri