Politică

Basescu: "Imi asum riscul unui referendum"

13.10.2005, 20:22 10

Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca isi va asuma riscul organizarii unui referendum pe tema reformei clasei politice. In opinia presedintelui, singurul risc este ca populatia sa se nu se prezinte la urne din lipsa de interes. In ultima vreme, mai multe sondaje de opinie au sugerat ca romanii doresc reforma clasei politice sau introducerea parlamentului unicameral, insa nu sunt dispusi sa se prezinte la un referendum pe aceasta tema. "Daca populatia nu este de acord ca tema din referendum este de interes, nu se va prezenta. Eu sunt dispus sa-mi asum acest risc si o voi face", a spus Basescu.

Presedintele a aratat ca este deranjat de bagatelizarea acestui subiect, insa este dispus sa asculte si opinii contrare, dand exemplul pozitiei PNL in aceasta privinta. Seful statului considera ca Legea referendumului, emisa in 2000, trebuie schimbata deoarece incalca prevederile Constitutiei, pentru ca limiteaza dreptul presedintelui de a convoca un referendum.

Potrivit articolului 90 din Constitutie, presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la problemele de interes national. In schimb, Legea referendumului limiteaza aria subiectelor asupra carora presedintele poate convoca un referendum doar la cele privitoare la organizarea administratiei locale, regimul proprietatii, integrarea euro-atlantica s.a. O ordonanta de urgenta a cabinetului Tariceanu a urmarit modificarea Legii referendumului in sensul extinderii ariei asupra caruia presedintele poate convoca un referendum, insa aceasta initiativa a fost respinsa de catre Camera Deputatilor.

Cele mai citite ştiri