Politică

Basescu s-a dus la Iasi sa lanseze candidatul PD

26.04.2004, 00:00 20



Traian Basescu, liderul PD, s-a deplasat la Iasi, la finele saptamanii, pentru a-l lansa in competitia pentru alegerea primarului acestui oras pe Dan Carlan. Candidatul PD este un demisionar de la partidul cu care se afla in alianta. Este vorba de PNL, formatiune care l-a propulsat pe Dan Carlan vreme de doua mandate in functia de consilier local la Iasi. Carlan a demisionat din PNL in urma cu cateva luni, a imbracat haina PD si, in acelasi moment, si-a dat demisia si din functia de consilier local.



In sala in care a fost lansat candidatul PD la fotoliul de primar al Iasului, in fata unui auditoriu format din oameni ai PD, dar si din simpatizanti sau oameni de afaceri, Traian Basescu a tinut un discurs in care a vorbit despre administratia performanta, despre nevoia de reforma, dar nu au lipsit criticile dure la adresa PSD si a liderului sau, Adrian Nastase.



Tot la finele saptamanii, au fost lansate si candidaturile PD-istilor intr-un fief care, de mai multe mandate, este administrat de PSD - Suceava si Focsani. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa fie lansati si candidatii de la Targu Mres - unde isi va incerca norocul Lavinia Sandru, Medias si Buzau, totul culminand cu momentul de joi, cand are loc o demonstratie de forta pentru PD - lansarea curei pentru Primaria de Bucuresti, unde candideaza liderul partidului, Traian Basescu. Dealtfel, in aceasta competitie, a alegerilor locale, PD i-a trimis "in lupta" pe cei mai importanti, mai cunoscuti lideri ai partidului. Practic, intrega ierarhie, varful intr-ale strategiei si al imaginii PD este implicat in alegerile locale la nivel de candidati. In aceste conditii, si luand in calcul deficitul de cade cu care s-a confruntat PD in ultima vreme, testul alegerilor locale pentru partidul condus de Basescu ar putea fi considerat o batalie finala. In cazul in care candidatii PD inregistreaza un esec, sansele ca acest partid sa patrunda in Parlament se reduc. Mai ales daca este pusa in discutie si procedura de desemnare a oamenilor pe liste in cadrul aliantei cu PNL. Atunci se va lua in calcul, intr-o proportie importanta, si rezultatul pe care l-a obtinut PD in alegerile locale, asa cum va conta si cu cat este creditata formatiunea, ca atare, in sondajel de opinie, unde, in ultima vreme, PD nu a stat prea bine, iar Basescu s-a plasat sub cota partidului, la capitolul credibilitate.