Politică

Ceremoniile de la Alba-Iulia au fost bruiate de simpatizantii politici

02.12.2004, 00:00 14

Clasa politica a marcat ieri Ziua Nationala a Romaniei printr-o serie de ceremonii organizate la Alba Iulia, Bucuresti, dar si in alte localitati din tara.
La Alba Iulia, ceremoniile au fost perturbate de grupuri de simpatizanti ai puterii si opozitiei care au scandat lozinci electorale si au huiduit, reciproc, adversarii politici.
Cateva mii de oameni, potrivit agentiei Mediafax, s-au adunat pe platoul din fata statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul si pe stradutele din apropierea Muzeului National al Unirii si Catedralei Reantregirii Neamului, pentru a participa la manifestarile dedicate Zilei Nationale.
Au fost prezenti premierul Adrian Nastase, reprezentanti ai Uniunii PSD+PUR, printre care Vasile Dancu, Ioan Rus, ministrul integrarii Alexandru Farcas, consilierul prezidential Victor Opaschi. Din partea Aliantei D.A. PNL-PD au venit Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca, Varujan Vosganian si Cosmin Gusa.
In timpul depunerii de coroane la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, Adrian Nastase a fost huiduit de un grup de simpatizanti ai Aliantei D.A. PNL-PD, care purtau caciuli si fulare cu insemnele Aliantei. Acestia au strigat "Romania, trezeste-te!", imnul electoral al aliantei, "Banditii", "Hotii" si l-au fluierat pe Adrian Nastase.
Manifestari similare au venit din partea simpatizantilor Uniunii PSD+PUR. Ei au reactionat strigand "Nastase presedinte!" si au fluierat si huiduit membriii Aliantei PNL-PD in momentul depunerii de coroane. Simpatizantii Uniunii PSD+PUR purtau steaguri cu insemnele PSD+PUR, caciuli cu mesajul "Adrian Nastase - presedinte" si chiar portrete ale acestuia. In multime era purtat si un banner cu mesajul "Clujul voteaza Adrian Nastase presedinte".
La Bucuresti, presedintele Ion Iliescu, alaturi de membri ai Guvernului, consilieri prezidentiali, parlamentari ai partidului de guvernamant si ai opozitiei, ambasadori si atasati militari au asistat, in zona Arcului de Triumf din Bucuresti, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
Din tribunele amenajate, liderii politici au urmarit defilarea militarilor din fortele terestre, aeriene si navale ale MApN, ale Ministerului Administratiei si Internelor si ale Brigazii Antiteroriste a SRI.
In Parcul Carol, din Capitala, unde au fost de asemenea depuse coroane, Serviciul de Protectie si Paza si Politia Militara au luat masuri drastice de securitate. Accesul publicului si al ziaristilor in apropierea monumentului a fost permis numai dupa un control corporal antiterorist, efectuat pe aleile parcului.
Oricum, persoanele care au dorit sa asiste la ceremonie nu s-au putut apropia de oficialitati la mai putin de cateva zeci de metri, unde au fost amplasate cordoane. mirela.luca@zf.ro