Politică

CNSAS cere intreaga arhiva de la SRI, nu "dosare periate"

02.03.2005, 00:00 28

Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut ieri presedintelui Traian Basescu sa intervina pentru ca SRI sa transfere institutiei intreaga arhiva a fostei Securitati si nu doar 12 din cei 25 de metri liniari de arhiva. CNSAS raspunde astfel deciziei Consiliului de Aparare a Tarii (CSAT) care s-a pronuntat pentru transferarea catre CNSAS a 12 kilometri liniari de arhiva, dosare aflate acum in custodia SRI. Reprezentanti ai CNSAS considera decizia CSAT insuficienta pentru deconspirarea celor care au facut politie politica.


"Am fi preferat sa ni se dea intreaga arhiva, adica 25 si nu doar 12 kilometri liniari de dosare, cu tot cu spatiul de depozitare. Pe 15 martie vom avea o intalnire cu presedintele Basescu si vom ridica aceasta problema", a declarat ieri presedintele CNSAS, Georghe Onisoru, citat de Mediafax.


Un alt membru al Colegiului, Mircea Dinescu, a acuzat SRI ca a selectat, fara reprezentantii CNSAS, dosarele care urmeaza sa fie transferate. "Pe noi nu ne intereseaza 12 kilometri liniari de arhiva in care nu vom gasi nimic. Sa ne dea magazia cu totul, nu doar niste dosare periate de fosti securisti", afirma Dinescu.


Motivul invocat de autoritati, in special de SRI, pentru refuzul transferului integral al arhivei catre CNSAS este acela ca anumite dosare contin informatii care aduc atingere sigurantei nationale. Mircea Dinescu considera acesta un pretext.



"Chestia asta cu siguranta nationala, ca motiv pentru nu ne da unele dosare, este o mare gogoasa. SRI ascunde si acum anumite dosare pentru a-i proteja pe fostii informatori si ofiteri de Securitate", a spus Dinescu.



Presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru, afirma ca in cazul unor dosare importante, ca in cazul preotilor, de pilda, sau altele de acest fel, CNSAS va cere SRI sau SIE respectivele do-cumente, insa "ei ne dau ce considera necesar". Aceasta situatie este catalogata drept "scandaloasa" de Mircea Dinescu.



Cea mai mare parte a arhivei fostei Securitati este detinuta, in prezent, de SRI, respectiv 25 de kilometri liniari de dosare. Sunt insa si dosare care se gasesc in custodia SIE, a MApN, a Ministerului de Interne si a Ministerului Justitiei si despre transferul carora nu se vorbeste inca.



Mai optimisti decat CNSAS par a fi parlamentarii Comisiei de control a activitatii SRI, care apreciaza ca CSAT a facut un pas important in deconspirarea serviciului de represiune comunist.



Senatorul PNL Radu Stroe, cu cele mai mari sanse la presedintia Comisiei, considera ca in urmatoarele sase luni se va "epuiza" transferarea dosarelor catre CNSAS, inclusiv a celor aflate in custodia MApN, a Ministerului de Interne, SIE, Ministerului Justitiei. Senatorul liberal considera ca un "moment dificil" va fi acela in care se va stabili care anume dosare vor putea fi transferate, din punctul de vedere al sigurantei nationale.



Un alt membru al Comisiei, deputatul PUR Constantin Faina, considera oportuna decizia CSAT. Reprezentantul PUR apreciaza ca valorificarea informatiilor din segmentul de arhiva ce va fi transferat CNSAS va fi "edi-ficator", insa, personal, se declara in favoarea transferului total a arhivelor fostei Securitati.



Fostul presedinte al Comisiei SRI in perioada 2001-2004, deputatul PSD Ioan Stan a declarat ca CSAT "ar fi trebuit sa aiba curaj" sa dispuna transferarea intregii arhive detinute de SRI, care face obiectul legii accesului la propriul dosar si deconspirarea fostei Securitati ca politie politica. "Daca PSD este, mai nou, Arhanghelul Mihail, de ce nu desecretizeaza arhiva Directiei a IV Rahova, dosarele din MApN, MI si Ministerul de Justitie? De ce nu declasifica dosarele actualilor si fostilor demnitari", afirma Stan.



In timpul guvernarii PSD, Ioan Stan s-a situat de aceeasi parte cu SRI cand acest serviciu a zadarnicit tranferarea arhivei la CNSAS.



Suspiciuni exista si in privinta integritatii arhivei "Dunarea", dupa ce, prin decizia CSAT, au fost scoase din regimul secretelor dosarele care au apartinut fostei intreprinderi prin care regimul Ceausescu a tranzactionat comertul exterior - ICE Dunarea.



Mircea Dinescu s-a aratat ieri convins ca "filele acestui dosar au fost trecute prin ciur". De asemenea, fostul presedinte al Comisiei SRI, Ioan Stan, a declarat ca declasificarea acestui dosar este o decizie corecta, insa isi pune intrebarea daca aceasta arhiva mai este intreaga: "Nu ma refer doar la documente privind oamenii care au lucrat aici, ci la documente referitoare la operatiunile desfasurate de aceasta intreprindere de comert exterior".
mirela.luca@zf.ro