Politică

Comisia parlamentara SRI isi incepe mandatul

10.03.2005, 00:00 14

Comisia parlamentara de control a activitatii SRI, condusa de liberalul Radu Stroe, isi poate incepe mandatul in conditiile in care ieri parlamentarii acestei Comisii au depus juramantul in fata Parlamentului si i-a fost votata conducerea.


Senatorii si deputatii Comisiei SRI au jurat sa pastreze secretul, in timpul si dupa expirarea mandatului, asupra informatiilor si documentelor la care vor avea acces. De asemenea, ei au jurat ca nu au facut parte din structurile fostei Securitati si ca nu sunt membri ai SRI sau ai altor servicii secrete de informatii. De altfel, pentru a avea acces la documente clasificate drept secrete de stat sau la documente tip NATO, parlamentarii Comisiei SRI au nevoie de certificat de securitate, eliberat de ORNISS, dupa verificari minutioase privind viata personala si trecutul profesional. Acces la certificate de securitate nu au cei care au colaborat in regimul co-munist cu fosta Securitate, precum si cei care au spionat statele membre NATO, ca si aceia care pot fi santajabili.


Comisia SRI este condusa de senatorul PNL Radu Stroe. Vicepresedinte a fost ales senatorul UDMR Verestoy Attila iar secretar este deputatul PSD Ioan Stan, fost presedinte al acestei Comisii in mandatul 2000-2004.


Din Comisia SRI mai fac parte fostul ministru al internelor, Gabriel Oprea, ofiter pe probleme administrativ-economice in perioada 1983-1990, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, senatorul PSD Octav Cozmanca, sef de sector coordonare la Secretariatul General al Guvernului intre 1983-1989, deputatul PUR Constantin Faina, absolvent al Academiei Stefan Gheorghiu si lucrator cu munca politica a UTC si PCR intre 1972-1983.


Membri ai Comisiei SRI sunt, de asemenea, senatorul PD Cristache Radulescu, deputatul PNL Titu Gheorghiof, deputatul PRM Liviu Codarla.


Unul dintre primele mandate ale Comisiei SRI este implicarea in transferul arhivei fostei Securitati de la Serviciul Roman de Informatii la CNSAS. mirela.luca@zf.ro