Politică

Controversatul Tuculeanu, inca un mandat in CSM

09.12.2004, 00:00 69

Procurorul Alexandru Tuculeanu va reprezenta Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in noua structura a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce a primit, prin vot, un nou mandat, au informat surse judiciare.
Tuculeanu a fost ales cu 48 de voturi, in timp ce Gratiana Isac (adjunct sef sectie in cadrul Parchetului instantei supreme) a primit 40 de voturi. Tuculeanu obtine astfel, un al treilea mandat de membru CSM.
Din 226 de magistrati, 196 s-au pronuntat in cadrul alegerilor de miercuri, potrivit acelorasi surse. Pentru functia de membru al CSM au mai candidat, din partea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Victor Cornoiu Jitarasu, Mihai Gheorghe (actual procuror inspector si fost membru CNSAS), Gabriela Ghita (adjunct al procurorului general al Romaniei), Gheorghe Mocuta, Marian Rolf Santion Procuror si Dan Voinea.
Cariera postdecembrista a lui Tuuleanu a fost criticata in mai multe randuri, de-a lungul timpului, de catre reprezentanti ai societatii civile si ai partidelor de opozitie. Ca procuror, Tuculeanu a fost considerat unul dintre exemplele care pot ilustra magistratul influentat politic.
Printre acuzatiile la adresa sa se numara zelul cu care a arestat in zilele mineriadei din 90 demonstrantii din Piata Universitatii. Tuculeanu a fost criticat si in timpul scandalului Armaghedon 2, ca si de presupusele presiuni la adresa tanarului procuror Cristian Panait, cel care s-a sinucis in timpul unei anchete cu implicatii politice.
Alexandru Tuculeanu a negat intotdeauna aceste acuzatii. In cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Tuculeanu a fost ales de catre colegii sai de breasla, judecatori si procurori.
Alegerile din cadrul CSM urmeaza sa ia sfarsit in aceste zile.  Tot in cadrul Consiliului Sueperior al Magistraturii se discuta si despre numirea judecatorilor in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ieri, reprezentantul Ministerului Justitiei a parasit sedinta dupa ce membrii acestuia au decis sa continue, in lipsa unor informatii complete despre candidati, audierea judecatorilor care spera la un post la cea mai inalta instanta din Romania.
Plenul CSM audiase cu o zi inainte 34 de judecatori candidati pentru cele 15 posturi libere, urmand ca ceilalti 49 sa fie ascultati a doua zi. Consiliul a primit de la ICCJ un raport consultativ de examinare, in care 21 de judecatori sunt prezentati mai in detaliu, pentru restul de 62 fiind oferite informatii la un mod mai general. Secretarul  de stat in Ministerul Justitiei  Claudiu Seucan a refuzat sa participe la audierea judecatorilor, considerand ca, in lipsa unor informatii complete, evaluarile nu ar putea fi corecte.
Pana la constituirea viitorului CSM, actualul Consiliu functioneaza in baza unui regulament care califica drept obligatorie participarea ministrului Justitiei sau a unui reprezentant al ministerului la sedintele CSM. Independent de aceste prevederi, membrii CSM au continuat insa audierea magistratilor candidati, chiar si in absenta reprezentantului MJ.
adelina.radulescu@zf.ro