Politică

Deputatii PSD au hotarat ca migratia alesilor locali ramane valabila

15.09.2004, 00:00 16

PSD s-a razgindit in privinta migratiei alesi lor locali, astfel ca reprezentantii puterii au respins ieri in Camera Deputatilor, la vot, o propunere a Guvernului, prin care migratia alesilor locali era stavilita. Mai precis, Guvernul a emis o ordonanta prin care a impus ca acei consilieri locali si primari care parasesc un partid nu se puteau inscrie in alta formatiune, ramanand independenti pana la finele mandatului. Deputatii PSD au eliminat aceasta prevedere. In favoarea ei se exprimasera deputatii de la PD si PNL.
Prevederea cu pricina are o istorie. A aparut in urma criticilor venite din partea Aliantei D.A. si ale unor oficiali europeni fata de un fenomen care s-a manifestat asiduu in ultimii patru ani. Alesii locali ai opozitiei au trecut in masa la partidul aflat la guvernare, astfel ca proportia PSD in administratia locala a ajuns sa fie dezechilibrata. Cucerise circa 30% din numarul de mandate la alegerile locale din 2000 si avea, inainte de alegerile locale din vara acestui an peste 70% din mandate. In urma votului din iunie, situatia s-a echilibrat, in conditiile in care mare parte dintre cei care au migrat diinspre opozitie spre putere nu au mai fost alesi de catre cetateni.
Intre timp, Guvernul a dat ordonante de urgenta prin care a interzis migratia - si in administratia locala, si in Parlament. Societatea civila a criticat deciziile, pe care le-a considerat ca fiind restrictive in raport cu Constitutia. Anume ca un mandat nu poate fi imperativ. Cu alte cuvinte, un ales in numele unui partid nu poate sa-si piarda mandatul daca nu se supune la orice tip de vot formatiunii pe care o reprezinta. Opozitia, la vremea aceea, a criticat deciziile subsumandu-le unui beneficiu electoral pe care l-ar obtine PSD. Opozitia a sustinut ca PSD nu ar fi in acord cu o politica pe care a aplicat-o patru ani de mandat la putere, de dragul de a parea democrat.
Ieri insa, numai cei de la PD si PNL au votat prevederea din lege prin care li se interzicea alesilor locali sa treaca dintr-un partid in altul si le impunea ca, daca renunta la un mandat, vor fi independenti.Deputatul PD Ion Oltean a aratat ca PD a votat impotriva statutului alesilor locali pe motiv ca prevederea care bloca migratia politica a consilierilor a fost eliminata de catre deputatii puterii. "Este o surpriza aceasta atitudine a puterii, avand in vedere ca Adrian Nastase facea, in urma cu cateva luni, mare valva cu o initiativa care bloca migrarea alesilor de la un partid la altul", a spus Oltean.
Deputatul PNL Viorel Coifan a spus si el ca PNL este impotriva statutului alesilor locali, adaugand ca "democratia locala este periclitata prin faptul ca alesii locali pot sa migreze de la un partid la altul si, astfel, sa-si bata joc de electorat".
Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat ca UDMR a votat impotriva acestui proiect din alte considerente, criticand faptul ca alesii locali vor putea fi trasi la raspundere juridic pentru votul lor. UDMR este de acord ca acestia sa poata fi trasi la raspundere daca prin votul lor aduc atingere grava intereselor economice locale, nu pentru orice. El a dat drept exemplu judetului Covasna, unde, deja prefectul "si-a permis sa trimita o scrisoare prin care avertizeaza ca cel care va vota altfel decat spune el va fi penalizat". Marton Arpad a precizat ca UDMR va initia o propunere legislativa care sa modifice statutul alesilor localei.
Camera Deputatilor a adoptat cu 175 voturi pentru, 32 impotriva si 37 de abtineri, raportul de mediere la statutul alesilor locali.
PSD nu si-a exprimat un punct de vedere in privinta modificarii intentiei de vot a grupului sau de deputati.
adelina.radulescu@zf.ro