Politică

Deputatii vor vota electronic

20.04.2004, 00:00 19



Sistemul de vot electronic va fi introdus si la Camera Deputatilor in cursul anului viitor, in cadrul unui proiect de informatizare a acestei institutii, a anuntat secretarul Biroului Permanent al Camerei, Tudor Mohora (PSD). El a spus ca proiectul de informatizare, care va fi terminat in perioada urmatoare, nu poate fi aplicat din 2004, intrucat presupune fonduri neincluse in bugetul pe acest an.



Mohora a apreciat ca sistemul este necesar si pentru a evita "defazajul" fata de Senat, al carui sediu se va muta la Palatul Parlamentului si care utilizeaza deja votul electronic.



In timp ce Camera Deputatilor voteaza prin ridicarea mainii, Senatul voteaza prin cartele electronice. Problema este ca la Senat a devenit obisnuinta votul simultan - adica, un senator foloseste, in acelasi timp, cartelele unor colegi care nu sunt prezenti in sala. Astfel, la legi importante, s-a intamplat ca votul sa fie contestat pentru ca pe lista au aparut nume ale unor senatori care nu erau prezenti, procedura considerata viciata si, de ce nu, chiar nedemocratica.



Tudor Mohora a spus ca afirmatiile lui Emil Boc (PD), care a criticat activitatea de la Camera Deputatilor, contin atat "inadvertente si lacune", cat si "lucruri corecte".



PD solicita "imperativ" majoritatii parlamentare PSD introducerea votului electonic in Camera Deputatilor, declara, saptamana trecuta, liderul grupului PD din Camera, Emil Boc.



Boc a aratat ca in aproape toate parlamentele din lume exista votul electronic, chiar si in Burkina Fasso, in timp ce in Camera Deputatilor se voteaza cu mana ridicata sau cu bile.
adelina.radulescu@zf.ro