Politică

Detasat de politica, Clinton a vorbit romånilor despre vulturi si tsunami

23.05.2005, 19:19 25

La cinci ani dupa ce si-a incheiat cel de-al doilea mandat constitutional de presedinte al Statelor Unite, Bill Clinton nu mai este intåmpinat cu entuziasm la Bucuresti.

Fostul sef al SUA a venit, såmbata, in Romånia pentru a sustine un discurs pe tema brandingului de tara, in conferinta Beyond Borderes 2005, organizata de Brand Academy si sponsorizata cu o suma cuprinsa intre 150.000 si 200.000 de euro de compania Omnilogic.

La conferinta eleganta au participat mai putin de 1.000 de persoane, care au ascultat, aproape fara reactie, ceea ce le-a impartasit fostul presedinte despre branding, Romånia si tsunami. Cu opt ani inainte, 200.000 de bucuresteni umplusera Piata Universitatii pentru a-l zari, chiar si pentru o fråntura, pe a??marele Billa??.

Insotit de fiica sa Chelsea, Bill Clinton a stat in Romånia, ca si in precedenta vizita, doar cåteva ore. A avut un program incarcat: intåi a mers la Mall, unde la libraria Diverta si-a lansat cartea autobiografica a??My Lifea??.

Chelsea Clinton si-a abandonat tatal la sesiunea de autografe, preferånd sa se plimbe prin Bucuresti cu masina. La librarie, 500 de cititori isi rezervasera, din timp, un loc la coada, pentru un autograf al fostului presedinte. Miorita, sotia primarului general Adriean Videanu, Nadia Comaneci si printul Paul au asteptat, in picioare, semnatura lui Bill Clinton. Este o personalitate cuceritoare, unul dintre cei mai iubiti presedinti ai Americii, spuneau oamenii veniti sa-l salute. Clinton a fost acompaniat la sesiunea de autografe de formatia Nightlosers.

Bill Clinton a mers apoi la Palatul Cotroceni, unde s-a vazut cu presedintele Romåniei, Traian Basescu. In avanpremiera discursului pe care l-a tinut la Palatul Parlamentului, a discutat cu Basescu despre cuvinte cheie si sloganuri.

In timp ce fostul presedinte american si seful statului romån se chinuiau sa descopere simbolurile care ar putea sa defineasca cel mai bine SUA si Romånia, la Palatul Parlamentului, politicienii si vedetele mondene asteptau sa fie verificati de Serviciul de Protectie si Paza.

Mai bine de o ora au indurat corvoada de a sta in picioare, pe tocuri, sotiile si fiicele de politicieni. Si asta dupa ce multi dintre participanti, oameni de afaceri romåni si straini, au inconjurat inutil Palatul Parlamentului, indrumati spre o intrare gresita, din cauza unei a??fracturi de comunicarea?? intre organizatori si Politie.

CÃ¥tiva invitati au venit cu trabuce pe care le tineau neaprinse in coltul gurii, aluzie la scandalul a??Monica Lewinskya??.

Conferinta a inceput cu o ora intårziere. Dar toate amanuntele neplacute au fost uitate cånd Bill Clinton a intrat in sala. Premierul Calin Popescu Tariceanu, fostul presedinte Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman si presedintele PSD Mircea Geoana s-au ridicat in picioare alaturi de restul salii in singurul moment de sincer entuziasm al conferintei.

Discursul despre branding al fostului presedinte nu a prins, invitatii fiind atåt de concentrati sa-i urmareasca cuvintele, incåt nu mai reactionau la frazele savuroase. a??Inainte sa vin aici m-am intålnit cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni. Am vazut pe biroul lui o statueta de portelan, intruchipånd un vultur.

I-am spus ca la un moment dat credeam ca vulturul este pasarea care ar reprezenta cel mai bine spiritul Americii. L-am intrebat ce crede ca ar reprezenta mai bine Romånia. Eu cred ca sloganul cel mai potrivit este: Â?Aici gasesti viitorul EuropeiÂ?.

Domnul presedinte Basescu a caracterizat Romånia ca fiind noul tigru al Europei, a dezvaluit fostul sef al statului american subiectul discutiei cu Basescu.

Apoi Clinton si-a concentrat atentia asupra generozitatii romånilor, calitate de care au dat dovada strångånd bani pentru victimele tsunamiului din Asia de la inceputul anului.

a??Aceasta calitate e remarcabila, pentru ca romånii au dat bani pentru cåteva tari pe care majoritatea nu le vor vedea niciodataa??, a spus Clinton, amintind ca si el a contribuit la strångerea de fonduri, vizitånd regiunile afectate de tsunami.

Discursul a fost urmat de cåteva intrebari pe tema brandingului adresate americanului de Gabriel Marin, directorul general al firmei Omnilogic, care a sponsorizat evenimentul.



Clinton se uita la dezbateri parlamentare de la 10 ani

Cel de-al 42-lea presedinte american, Bill Clinton, si-a lansat la Bucuresti cartea autobiografica a??Viata meaa??, care s-a våndut in peste 6 milioane de la lansarea oficiala din SUA, anul trecut. Volumul are 900 de pagini, insotite de 32 de fotografii, in care Bill Clinton este prezentat la 10 ani urmarind conventiile politice la televizor, in timpul campaniei electorala din 1992 si modul in care i-a determinat pe Itzack Rabin si pe Yasser Arafat sa-si strånga måna in fata camerelor de luat vederi. Potrivit editorilor romåni, cartea nu ocoleste costurile uriase - atåt pentru viata personala, cåt si pentru cea publica - ale scandalului sexual care a pus in pericol presedintia lui Clinton. Autobiografia lui Clinton a fost scoasa la vånzare pentru suma de 749.000 de lei (20 de euro). doina.anghel@zf.ro