Politică

Este nevoie de o noua generatie de politicieni

16.09.2004, 00:00 33

Cetatenii Romaniei si partenerii externi ai tarii asteapta ca alegerile din toamna sa dea un semnal de schimbare radicala a modului in care politicul raspunde realitatilor romanesti si nevoii de crestere a capacitatii administrative a statului, a declarat presedintele Ion Iliescu.
Seful statului a apreciat, intr-un discurs sustinut la sedinta solemna a Parlamentului, ca noul statut al Romaniei in plan extern impune o reforma pe masura a clasei politice romanesti. El a apreciat eforturile de innoire a clasei politice facute de toate partidele.
Presedintele Iliescu a afirmat ca Romania are nevoie de aceasta schimbare de generatie in politica pentru a reflecta schimbarile produse in societatea romaneasca in ultimii 15 ani.
Ion Iliescu a atras atentia ca prestigiul unei institutii se construieste greu, dar se poate pierde usor.
Seful statului a precizat ca atat senatorii, cat si deputatii trebuie sa dea dovada de profesionalism, eficienta, autoritate morala si respect fata de cetatean si banul public. Ei trebuie sa elaboreze legi clare si usor de aplicat, sa aiba o tinuta demna si sa manifeste transparenta si eficienta in activitatea lor, a mai spus Iliescu, adaugand ca numai in acest fel va creste increderea cetatenilor in Parlament.
"Datoram cetatenilor o atitudine demna, decenta si modestie. Actele de coruptie, traficul de influenta, folosirea functiei pentru obtinerea de avantaje sunt incompatibile cu activitatea de senator sau deputat", a aratat seful statului. El a adaugat ca a venit vremea sa se manifeste "toleranta zero fata de coruptie in politica".
Pe de alta parte, Ion Iliescu a apreciat rolul primului Senat al Romaniei. El a aratat ca prestanta si autoritatea primilor senatori au impus aproape de la sine adoptarea unui sistem parlamentar bicameral dupa Revolutia din decembrie 1989.
Ion Iliescu a apreciat, de asemenea, ca senatorii post-decembristi au reusit sa-si indeplineasca "cu onestitate si eficienta" menirea. El a precizat ca, in calitate de fost senator, apreciaza spiritul de solidaritate si de excelenta colaborare intre toti senatorii in probleme de interes national.
Presedintele Iliescu a precizat ca diferentele de opinie sint firesti in democratie, unanimitatea fiind nefireasca. El a adaugat ca in Senat s-a incercat crearea consensului, nu a unanimitatii in probleme de interes national. adelina.radulescu@zf.ro