Politică

Este oficial: Legea privind statutul magistraţilor, adoptată de Senat

Este oficial: Legea privind statutul magistraţilor,...

Autor: Valentin Pircalabu, Mediafax

22.05.2018, 17:22 456

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, modificările legii 303/2004 privind statutul magistratilor cu 79 de voturi pentru, 26 împotrivă şi nicio abţinere.

În timpul dezbaterilor, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a propus retrimiterea iniţiativei la Comisia specială pentru Legile justiţiei, pentru a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia. Propunerea sa a fost respinsă.

Senatorul USR, George Dîrcă, a acuzat că în Comisia Iordache a fost o dezbatere lipsită de transparenţă asupra proiectului de lege.

“Se ignoră vocile a peste o mie de magistraţi care au anunţat că există anumite neclarităţi în lege. Raportul de adoptare a Legii a fost elaborat azi într-o şedinţă fulger, de 10 minute. A fost o dezbatere lipsită de tranparenţă. Întreaga modificare a Legilor justiţiei s-a desfăşurat netransparent, ignorând vocea USR şi a magistraţilor. Vizita Comisie de la Veneţia va avea loc în parlament între 11-12 iunie. Haideţi să nu ne grăbim”, a afirmat Dîrcă.

Senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu, a anunţat că liberalii vor vota împotriva raportului şi a proiectului de lege.

“Asumaţi-vă dumneavoastră ce faceţi. Intraţi cu bocancii în justiţia din România”, a explicat Pîrvulescu de la tribuna Senatului. În schimb, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a spus că parlamentarii “nu au făcut decât să punem în acord deciziile CCR cu legea”.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, raportul asupra modificărilor Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, într-o şedinţă care a durat mai puţin de 10 minute, preşedintele Comisiei, Florin Iordache, afirmând că este, la fel ca în rugby, o lege care trebuie protejată.

Comisia a introdus în definiţia erorii judiciare ”încălcare evidentă a dispoziţiilor legale” şi ”au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele persoanei vătămate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO