Politică

Generalul Constantin Degeratu isi apara onoarea

19.01.2005, 00:00 221

Controversa legata de numirea lui Constantin Degeratu in postul de consilier de stat pe probleme de securitate nationala la palatul Cotroceni a continuat ieri prin aparuitia unor explicatii publice din partea generalului in rezerva, acuzat ca a fost implicat in revolutia de la Cluj, din decembrie 1989.
Degeratu sustine ca in decembrie 1989 nu indeplinea nici o functie de comanda sau conducere in Armata si ca, la Revolutie, a avut o "contributie pozitiva". Intr-un interviu pe care l-a acordat Info Pro, generalul a spus ca  nu a fost niciodata cercetat de nici un parchet militar din Romania si, deci, nici scos de sub urmarire penala de nici un fel.
Astfel, el a contrazis afirmatiile presedintelui Basescu, acela care zilele trecute l-a aparat pe Degeratu spunand ca cercetarile justitiei au ajuns la concluzia, in privinta acestuia, ca nu trebuie pus sub urmarire penala. Basescu spunea ca justitia trebuie sa se pronunte in privinta vinovatiei sau nu a lui Degeratu.
Intervievat in legatura cu acuzatiile care i se aduc de catre martori - militari activi sau in rezerva in decembrie 1989 - citati de presa centrala, potrivit carora el ar fi intocmit harta desfasurarii trupelor armate in Cluj, Constantin Degeratu sustine ca, intre 1973 cand a terminat Academia Militara, si mai 1990, nu a indeplinit, "din motive politice", nici o functie de comanda sau conducere in Armata romana.
Consilierul de stat precizeaza ca avea "un dosar foarte incarcat": trei cumnati preoti, doi fugiti in strainatate, un socru care nu a vrut sa intre in CAP si a fost persecutat in perioada aceea.
"In timpul evenimentelor din 1989 am fost surprins de aceste evenimente in cadrul Sectiei Operatii a Armatei a IV-a de la Cluj, ofiter cu cercetarea stiintifica. Din pacate, ca in toate celelalte garnizoane, si in garnizoana Cluj evenimentele care s-au produs s-au produs ca urmare a gravei deficiente de comanda si de conducere, pornita de la Ministerul Apararii Nationale si pana la cei care au trebuit sa puna in aplicare astfel de ordine. E firec sa se fi intamplat asa, pentru ca a fost o armata complet nepregatita pentru astfel de evenimente si, normal, in astfel de situatii, lipsa de pregatire isi spune cuvantul", a relatat generalul Degeratul.
El a mai spus ca principala cauza a acestor evenimente este ca nu s-au produs nici un fel de planuri.
"Nici n-am primit ordin sa intocmesc un astfel de plan, nici nu s-a intocmit un astfel de plan", sustine Constantin Degeratu.
Degeratu sustine ca ar fi avut chiar o implicare de natura pozitiva in evenimente. "Daca am avut o contributie, a fost una pozitiva! Sunt cel care a propus sefului de Stat Major, dupa primele incidente petrecute in municipiul Cluj, sa ia urmatoarea hotarare: sa scoata trupele din situatia in care au fost introduse, pentru ca se pierduse conducerea, se pierduse comanda. Era clar ca era o alta problema decat cea pentru care au fost scoase trupele. Comandorul a scos trupele la solicitarea primului secretar pentru paza si protectia unor obiective. In realitate, trupele nu au ajuns in acele locuri si s-au intamplat cu totul alte evenimente. Am propus, intr-o astfel de situatie, ca o problema de expertiza si mi se parea firesc sa se scoata imediat trupele sa se regrupeze, lucru care s-a si intamplat. Daca asta poate fi o contributie, dar nu este un merit deosebit", adauga generalul Degeratu.
Degeratu a mai fost acuzat de presa, la momentul numirii, si ca in perioada in care a condus Armata, ca sef al Marelui Stat Major, a ordonat militarilor chemati la audieri pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 89 sa nu dea informatii parchetelor militare. adelina.radulescu@zf.ro