Politică

Geoana: Vom impune sanctiuni politice si economice Transnistriei

03.08.2004, 00:00 14

Autoritatile de la Bucuresti au luat ieri pozitie fata de inchiderea scolilor romanesti din Transnistria, anuntand sanctiuni in plan politic si economic.
Romania ia in calcul sanctiuni de ordin economic si comercial la adresa Tiraspolului, cum ar fi blocarea conturilor si limitarea exporturilor acelor bunuri care provin din republica separatista, insa o decizie in acest sens va fi luata in cateva zile. Ministrul de externe, Mircea Geoana, a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti se consulta cu cele de la Bruxelles si Chisinau in ceea ce priveste posibilitatea ca Romania sa limiteze exporturile de bunuri din Transnistria, in special a produselor metalurgice si agroalimentare. "Suntem interesati sa strangem navodul in jurul exporturilor care provin din activitati ilicite", afirma seful diplomatiei romane.
Orice decizie privind limitarea exporturilor bunurilor ce provin din Transnistria are efecte asupra bugetului regiunii in conditiile in care 90% din bugetul transnistrean este format in contul exporturilor.
Autoritatile romane au in vedere si inasprirea controlului pentru produsele ce provin din Transnistria si incearca sa patrunda pe piata occidentala. Potrivit lui Mircea Geoana, marfurile venite din republica separatista sunt foarte greu de controlat, pentru ca pe certificatele de origine este scris "Republica  Moldova", iar obligatia verificarii veridicitatii acestor documente revine controlului de la granita, adica autoritatilor moldovene sau ucrainene.
Deciziile economice luate in calcul de Romania, ce se constituie in sanctiuni la adresa autoproclamatei republici transnistrene, pare a fi mai degraba rezultatul unei solicitari a Republicii Moldova decat o initiativa proprie a autoritatilor de la Bucuresti. Ministrul roman de externe a spus ca a avut discutii, mai ales in ceea ce priveste dimensiunea comerciala, cu inalti oficiali de la Chisinau.
Incepand de ieri au intrat in vigoare sanctiunile economice impuse de autoritatile de la Chisinau republicii separatiste, ca reactie la inchiderea scolilor cu predare in limba romana a scolilor din stanga Nistrului. Chisinaul a instituit o adevarata blocada economica refuzand sa elibereze certificate de provenienta pentru marfurile produse de companiile inregistrate la Tiraspol. Teoretic, spun analistii, decizia poate duce la paralizarea activitatii firmelor exportatoare, care asigura 90% din bugetul republicii separatiste.
Autoritatile transnistrene au reactionat imediat si au anuntat ca iau in calcul blocarea caii ferate principale Chisinau-Tiraspol si intreruperea alimentarii Basarabiei cu gaze naturale si energie electrica.
Liderii de la Tiraspol nu sunt bineveniti la Bucuresti
In paralel cu sanctiunile economice si comerciale, autoritatile de la Bucuresti au anuntat ieri si o replica in plan politic la actiunile din ultimele saptamani ale autoritatilor de la Tiraspol. Este vorba despre largirea listei cu persoanele non-grata pentru intrarea in Romania, ca si in UE. De aproximativ un an, Uniunea Europeana a elaborat o lista cu restrictii de calatorie pentru conducerea transnistreana, la care Romania s-a asociat. Acum, potrivit ministrul de externe, se examineaza posibilitatea extinderii si intaririi unor masuri de acest gen.
Bucurestiul a condamnat din nou ieri decizia autoritatilor de la Tiraspol de a inchide mai multe scoli cu predare in limba romana si grafie latina. "Este un inceput de epurare lingvistica si culturala, care a intrat in atentia organismelor internationale", a afirmat Geoana. Seful diplomatiei romane a spus ca pe langa demersurile diplomatice, Romania pregateste o oferta copiilor din Transnistria care vor sa studieze in limba romana. Este vorba despre oferirea unor burse de studii in strainatate, inclusiv in Romania.
Evolutiile din republica separatista au fost discutate de premierul roman Adrian Nastase cu presedintele rus, Vladimir Putin, in cursul vizitei la Moscova, de saptamana trecuta, a sefului Executivului de la Bucuresti. Mircea Geoana, ministrul de externe, nu a dat ieri detalii despre aceasta intrevedere, afirmand doar ca a fost o discutie "contructiva" si ca s-a decis ca intre Bucuresti si Moscova sa aiba loc un dialog "direct" pe acest subiect si nu "prin intermediari".



Ingrijorari privind Canalul Bistroe
Un alt subiect care a suscitat interes si a sensibilizat relatiile diplomatice dintre Romania si Ucraina este constructia Canalului Bastroe in Delta Dunarii, care va oferi Ucrainei acces navigabil la Marea Neagra. Ministrul roman de externe a anuntat ca autoritatile romane au primit de la Kiev o parte din documentele cerute privind constructia canalului Bastroe. Bucurestiul a trimis aceste documente - o parte redactate in limba engleza, o parte in ucraineana - Uniunii Europene.
Diplomatia romana a atras atentia organismelor internationale asupra consecintelor pe care le-ar avea contructia Canalului Bastroe in Delta Dunarii. Este vorba despre distrugerea ecosistemului din Delta Dunarii, rezervatie care adaposteste 90 de specii de pesti si 300 de specii de pasari, unele pe cale de disparitie. Ucraina nu a renuntat la acest proiect, in pofida semnalelor internationale. In plus, autoritatile de la Kiev a pus aceste demersuri diplomatice pe seama incercarii Bucurestiului de a "discredita" constructia Canalului Bastroe. Exista iritare de ambele parti. In aceste conditii, ministrul roman de externe a anuntat ieri ca incearca sa incurajeze formarea unui grup de experti independenti care sa studieze ce impact ecologic si economic ar avea contructia canalului Bastroe. Ideea are sustinerea oficialilor UE. Insa, asemenea studii au mai fost facute fara a schimba pozitia autoritatilor de la Kiev.
Ministrul roman de externe a mai clarificat ieri alte doua subiecte. Este vorba, pe de o parte de cozile impresionante de la ambasade pentru acordarea de vize. In cazurile Serbia si Muntenegrului, Mircea Geoana a spus ca a cerut celor doua ambasade, pentru a diminua problemele,  sa acorde pe canale separate vize de calatorie: anume vize prioritare ( pentru soferi de TIR, activitati culturale, etc) si vize de calatorie. Pe de alta parte, Geoana a explicat de ce a fost chemat de la post consulul general al Romaniei in Canada, Magda Botez. In esenta, este vorba despre doua anunturi, venite unul din partea Consulatului Romaniei si altul din partea vecinilor din zona, legate de protectia perimetrului institutiei impotriva unor amenintari sau riscuri la adresa securitatii personalului, care s-au dovedit a fi false.
mirela.luca@zf.ro