Politică

Gratierea lui Cozma a impins UDMR spre Alianta

20.12.2004, 00:00 14

Gratierea lui Miron Cozma a fost gestul care i-a decis pe liderii UDMR sa se alature Aliantei PNL-PD si sa paraseasca negocierile cu PSD, dupa cum a lasat sa inteleaga presedintele Uniunii, Marko Bela.
La Consiliul Reprezentantilor Unionali, care a avut loc sambata, cu o singura abtinere, liderii Uniunii au decis sa negocieze in continuare cu Alianta. Marko Bela a spus ca nu se putea ca membrii comunitatii maghiare sa mearga impreuna cu un partid care favorizeaza PRM.
Gestul a fost salutat public de mai multi reprezentanti ai UDMR, printre care cei mai semnificativi au fost senatorul Peter Eksten Covacs, cel care a si propus acesta formula, ca si Robert Raduly, fost parlamentar al UDMR, acum primar la Mirecurea Ciuc. De fapt, acestia sunt reprezentanti ai unui curent care s-a opus, in ultimii patru ani, colaborarii dintre Uniune si PSD.
Dupa incheierea intalnirii liderilor UDMR, Marko bela a anuntat ca desi acum vor merge alaturi de PNL si PD, nu va inceta sa afirme, atunci cand va avea ocazia, ca a colabrat bine cui Adrian Nastase. El a invocat respectarea de catre liderul PSD a solicitarilor Uniunii, intre care cele mai importante au fost introducerea in institutii de stat a limbii maghiare, restituirea mai multor averi care au apartinut bisericilor comunitatii maghiare, precum si reasezarea Statuii Libertatii de la Arad.
Acum UDMR intentioneaza sa negocieze cu Alianta obtinerea unor posturi guvernamentale. De asemenea, UDMR va cere reforma fiscala si, unul dintre dezideratele sale, autonomia. Cel mai important punct de negociere va fi ultimul mentionat, soarta intelegerii dintre cele doua blocuri depinzand insa de sensul care ii va fi atribuit acestei cereri.
Autonomia Tinutului Secuiesc este, de pilda, o cerere mai veche a unora dintre radicalii din UDMR. De altfel, si la Consiliul Reprezentantilor de sambata, una dintre formatiunile comunitatii (dar care nu face parte din UDMR), Consiliul National secuiesc, a cerut forma aceasta de autonomie. este considerata ca fiind inacceptabila chiar si de catre mai multi dintre liderii Uniunii. De aceea ea nici nu a fost avansata intre conditiile pe care Uniunea le impune la negocieri, dupa cum a auntat, la finele saptamanii, presedintele CRU, Gyorgy Frunda.
Autonomia culturala pare sa fie una dintre conditiile solicitate de catre Uniune. Purtatorul de cuvant al PNL-PD, Ionut Popescu, a spus ca importante imn discutiile dintre parti vizeaza aspecte legate de reforma fiscala. El a precizat ca pana acum nu s-a negociat nimic legat de autonomia Tinutului Secuiesc. "Sunt convins ca atunci cind se va pune aceasta problema cei de la UDMR vor fi rezonabili si vom ajunge la o intelegere", a completat Popescu. El a mai spus ca una din problemele pe care se va concentra viitorul Guvern ar putea viza, probabil, o reimpartire a euro-regiunilor, intentie agreata si de oficialii Uniunii Europene.
Este o declaratie care vizeaza mai degraba o reactie a principalului negociator al PSD pana acum cu Uniunea, Viorel Hrebenciuc. Acesta a spus ca UDMR a cerut, in cadrul negocierilor, autonomia Tinutului Secuiesc, pe care formatiunea sa nu a acceptat-o. La randul sau, Ekstein Covacs a spus ca programul UDMR include nu autonomia Tinutului Secuiesc, ci numai autonomia culturala.