Politică

Guvernul diminueaza numarul secretarilor de stat

Guvernul diminueaza numarul secretarilor de stat

Ministrul muncii Gheorghe Barbu admite ca cheltuielile cu oamenii platiti de la buget au depasit limitele impuse, ajungand la 5,7% din PIB

17.07.2006, 19:47 23

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ministrilor sa propuna, pana la sfarsitul lunii, reducerea numarului de secretari de stat pana la maximum trei astfel de posturi pe minister - in contextul in care unele ministere se pregatesc sa recruteze noi oameni, desi cheltuielile cu personalul bugetar au depasit deja limitele impuse, ajungand la 5,7% din PIB.
In Guvern sunt 59 de secretari de stat. Ministrul muncii Gheorghe Barbu a confirmat ieri pentru ZF ca volumul cheltuielilor cu personalul bugetar a atins 5,7% din PIB (4,7 mld. euro), desi acestea nu puteau, potrivit unei decizii anterioare a Guvernului, sa depaseasca 5,5% din PIB. Potrivit ministrului, ministerele fac evaluari privind posibilitatile reducerii de personal. "Nu exista o decizie luata, dar se fac evaluari in perspectiva bugetului pentru anul viitor", a spus Barbu.
Surse guvernamentale au declarat recent pentru ZF ca Ministerul de Finante a prezentat intr-o sedinta de Guvern de acum cateva saptamani o nota in care cere reduceri de personal bugetar pe motiv ca pastrarea actualului numar de salariati platiti de la buget va ajunge sa coste echivalentul a 6,5% din PIB (5,6 mld. euro) pana la finele anului. Acest lucru ar contraveni intelegerilor cu Uniunea Europeana potrivit carora cheltuielile cu personalul bugetar nu pot depasi 5,5% din Produsul Intern Brut.
Numarul celor angajati la stat a crescut in 2006, dar si salariile acestora, lucru care a facut ca efortul bugetar sa fie din ce in ce mai mare. Potrivit legii bugetului pentru 2006, cheltuielile de personal in sistemul bugetar au fost programate sa creasca in acest an cu 20%. Numai in administratia publica centrala sunt angajati 307.000 de persoane, in vreme ce numarul total al celor platiti de stat a ajuns la 1,3 milioane.
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, membru in conducerea PNL, a spus ieri pentru ZF ca s-a cerut ministerelor sa vina cu scheme de reorganizare prin reduceri de personal nu doar in ministere, ci si in agentiile guvernamentale: "Sunt ministere care au zeci de institutii in subordine si aici trebuie reevaluate lucrurile".
Potrivit Mediafax, care citeaza surse guvernamentale, solicitarea premierului i-a nemultumit pe mai multi ministri.
Tariceanu a formulat solicitarea dupa ce ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat o informare in care se arata ca mai multe institutii guvernamentale intentioneaza sa efectueze noi angajari pentru structurile aflate in subordine.
Exemple in acest sens au fost Ministerul Apararii Nationale, care si-a propus ca, in perioada 2006-2007, sa inroleze aproximativ 9.000 de voluntari civili, si Ministerul Administratiei si Internelor, care trebuie sa angajeze alti 12.000 de soldati, odata cu desfiintarea serviciului militar obligatoriu.
Potrivit Mediafax, Vladescu a aratat ca, prin plata soldelor viitorilor angajati, exista riscul ca limita maxima de 5,5% din PIB, stabilita pentru salariile personalului bugetar, sa fie depasita cu mult.
Pe acest fond, premierul a devenit iritat si a amintit ministrilor ca unele scheme de personal sunt supradimensionate si ca este necesar sa dispuna masuri de reducere a acestora, inclusiv prin renuntarea la o parte dintre secretarii de stat, inainte de a se gandi la noi angajari.
El a aratat ca intentioneaza sa pastreze cate cel mult trei secretari de stat, in functie de marimea si impor-tanta ministerului.
Astfel, ministerele mari ar urma sa aiba doar cate trei secretari de stat, in structurile de dimensiuni medii vor lucra doar cate cel mult doi secretari de stat, iar in ministerele considerate "mici" ar urma sa fie pastrat cate un singur astfel de post.
Tariceanu a prezentat ca exemplu in acest sens Guvernul Ungariei, unde fiecare minister are in componenta un singur post de secretar de stat.
Anuntul premierului a provocat nemultumirea mai multor membri ai Guvernului, printre care si ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, pe care premierul a asigurat-o insa ca institutia pe care o conduce este una importanta si va avea dreptul sa isi pastreze schema cu trei secretari de stat, au mai afirmat sursele.
Guvernul are un numar total de 59 posturi de secretari de stat, dintre care doua au devenit vacante la Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii, prin destituirea lui Claudiu Doltu, respectiv Virgil Paunescu. Sursele citate afirma ca este posibil ca posturile vacante sa nu mai fie ocupate de alte persoane, ci desfiintate, in contextul reducerii numarului de secretari de stat.
Conform structurii actuale a Guvernului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Economiei si Comertului dispun de 8 secretari si subsecretari de stat, Ministerul Transporturilor si Ministerul Afacerilor Externe au cate 7 astfel de posturi, Ministerul Muncii are 6 secretari si subsecretari de stat, Ministerul Finantelor dispune de 5 posturi, Ministerul Agriculturii si Ministerul Educatiei au cate 4 posturi, Ministerele Justitiei, Integrarii, Sanatatii si Mediului prezinta cate trei astfel de functii, iar Ministerul Comunicatiilor are doar doua posturi de secretar de stat.
O reducere substantiala a numarului secretarilor de stat a fost efectuata in urma cu trei ani, cand fostul premier, Adrian Nastase, a decis ca schema sa fie redusa cu 20 posturi, prin eliberarea din functie a unora dintre persoanele care ocupau astfel de pozitii.