Politică

Guvernul ii face precizari lui Scheele pe tema adoptiilor

28.07.2004, 00:00 11

Guvernul a respins declaratiile recente ale ambasadorului UE la Bucuresti, Johnatan Scheele, care isi anuntase dezacordul cu intentia premierului Adrian Nastase de a permite adoptiile internationale in cazul unor copii cu grave probleme de sanatate.
Guvernul nu intentioneaza sa modifice pachetul legislativ privind adoptiile, adoptat recent, si respinge afirmatia sefului Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, privind deschiderea unei noi linii de adoptii internationale, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.
Totul a pornit de la o demonstratie de protest, organizata la Washington, in timpul vizitei lui Adrian Nastase, de catre copii infiati in SUA si de parinti ai lor. In urma intalnirii cu acestia, Nastase a spus ca in cazuri cu totul exceptionale, extrem de bine documentate si argumentate medical, a unor copii cu deficiente grave, s-ar putea avea in vedere initierea unor proiecte de legi pentru adoptia internationala, pentru fiecare caz in parte.
Apoi, Johnatan Scheele a declarat ca sunt lucruri diferite adoptia internationala si problema de sanatate. Oficialul european a spus ca nu este nevoie ca un copil cu deficiente sa fie infiat in strainatate, problemele acestuia putand fi rezolvate si prin tratamente medicale. De asemenea, ambasadorul UE la Bucuresti a mai spus ca, astfel, s-ar deschide o noua linie de adoptii internationale. Scheele a dat exemplul Republicii Moldova, unde copii sanatosi au fost inregistrati cu deficiente grave tocmi pentru a putea fi dati spre adioptiile nternationale. El a atras atentia autoritatilor romane ca, astfel, poate fi deschisa usa catre abuzuri.
Nu in ultimul rand, reprezentantul UE in Romania si-a aratat retinerea fata de o eventuala modificare a legilor care tocmai au fost adoptate de catre Parlment si promulgate de catre presedinte.
La randul sau, guvernul sustine ca "nu s-a pus in discutie modificarea recentului adoptat pachet legislativ care reglementeaza problema adoptiilor, cum eronat interpreteaza domnul Jonathan Scheele. Respingem afirmatia domnului Jonathan Scheele, conform careia Guvernul Romaniei ar deschide o noua linie de adoptii internationale", se arata in comunicatul purtatorului de cuvant.
Guvernul mai precizeaza ca autoritatile romane competente stau, in continuare, la dispozitia ambasadorului Scheele, pentru a clarifica, la nivel diplomatic, daca este necesar, aspecte ce tin de relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana.