Politică

Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament si infrunta o motiune de cenzura

02.06.2005, 20:22 16

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri pachetul legislativ privind reglementarea juridica a proprietatii si reforma in justitie pentru care isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

Pachetul legislativ va fi depus maine la Parlament - Legislativul urmand sa decida cand va avea loc procedura asumarii. Dupa aceasta data, grupurile parlamentare au la dispozitie trei zile pentru a depune o motiune de cenzura.

Aceasta a fost anuntata deja de PSD inca de saptamana trecuta. Decizia de depunere a unei motiuni a fost luata de Comitetul Executiv National al PSD (un forum mai larg de conducere).

Ar fi prima motiune de cenzura cu care se confrunta Guvernul Tariceanu si primul test al majoritatii guvernamentale. Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura conduce la caderea Guvernului, daca este adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Daca motiunea nu trece, legea pe care Guvernul si-a angajat raspunderea este considerata adoptata si merge la promulgare.

PSD spune ca va depune aceasta motiune pentru ca nu a existat o dezbatere publica asupra acestui pachet legislativ.

In privinta celei de-a doua parti a pachetului - cel referitor la Justitie, presedintele executiv al PSD Adrian Nastase s-a plans chiar la Bruxelles comisarului pentru justitie Franco Fratini ca el reintroduce controlul politic asupra magistratilor.

In ceea ce priveste prima parte a pachetului legislativ - cel referitor la legile proprietatii - au fost modificate mai multe acte normative - legea de restituire a pamanturilor si a padurilor, legea de restituire a caselor nationalizate, legea privind circulatia juridica a terenurilor si legea cadastrului si a fost elaborata o lege privind despagubirile pentru proprietarii care nu-si pot primi, din diferite motive, bunurile in natura.

Potrivit pachetului legislativ, toate imobilele aflate in proprietatea statului si care au apartinut unor proprietari deposedati vor fi retrocedate. Vor fi date inapoi scoli, spitale, sedii de institutii publice, sedii ale ambasadelor si partidelor politice, cu mentiunea ca obiectul lor de activitate va fi mentinut cinci ani de la aparitia legii.

Pentru terenuri agricole si paduri, restituirea se va face in integrum pentru proprietatile detinute la nivelul anului 1945. Retrocedarea se va face pe vechile amplasamente.

In privinta celei de-a doua parti a pachetului legislativ care reglementeaza problema justitiei, au fost modificate legea privind statutul magistratilor, legea de organizare judiciara si legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Aceste legi nu au avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii intrucat magistratii s-au opus din rasputeri mai ales atunci cand a venit vorba de responsabilitatile lor pentru cazul in care aplica solutii gresite. Potrivit noilor norme procurorul general, procurorul PNA si procurorii-sefi de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt numiti si revocati de presedinte, la propunerea Ministerului Justitiei si cu avizul CSM. Aceasta noua prevedere - despre care Guvernul spune ca este in acord cu normele europene - a fost criticata de magistrati sub motiv ca implicarea Ministerului Justitiei in procesul de numire si revocare a procurorilor inseamna amestec politic in treaba magistraturii.

In ceea ce priveste legea CSM aceasta a fost modificata in sensul ca membrii Consiliului nu mai pot face parte din conducerea instantelor si a parchetelor.

Proiectul a introdus si obligatia pentru CSM de a prezenta, anual, Parlamentului un raport de activitate si un raport privind starea generala a justitiei. A fost, de asemenea, eliminata posibilitatea ramanerii in functie dupa implinirea varstei de pensionare - aceasta prevedere fiind una care i-a nemultumit profund pe magistratii mai in varsta.



PNL pune piciorul in prag in privinta anticipatelor

iConducerea PNL a decis sa lase ambiguitatea la o parte si sa-i raspunda direct presedintelui Traian Basescu sa-si ia gandul de la alegerile anticipate, cel putin pana la aparitia raportului de monitorizare al Comisiei Europene in octombrie. De asemenea, conducerea partidului a transmis si un semnal de sprijin puternic pentru premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unor surse din partid, la sedinta de marti seara a Comitetului Executiv s-a decis ca, de acum inainte, mai multi lideri ai PNL sa respinga public pozitia presedintelui Basescu fata de anticipate. Purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca membrii conducerii PNL considera ca tema alegerilor anticipate nu se afla nici pe agenda populatiei si nici pe cea a formatiunii liberale. "Alegerile anticipate nu sunt o solutie pentru Romania, in aceasta perioada, cand Guvernul trebuie sa indeplineasca atat programul de guvernare, cat si programul de actiuni privind integrarea europeana", a mai spus Nicolaescu. El sustine ca Executivul are de raspuns unor exigente sporite, tinand cont de actuala conjunctura europeana. "Asta inseamna ca actualul Cabinet trebuie lasat sa lucreze, iar fortele politice trebuie sa ii asigure linistea si ragazul necesare", a completat Nicolaescu, adaugand ca integrarea europeana este un obiectiv politic de consens national. Purtatorul de cuvant al PNL sustine ca liderii partidului nu au discutat despre ultimele sondaje de opinie, in care formatiunea liberala este in scadere. "Aceste sondaje sunt destul de ciudate pentru ca exista mari diferente intre ele", a explicat Nicolaescu. iulian.anghel@zf.ro