Politică

Iacubov ramane in PSD, protejat de statutul partidului

11.03.2005, 00:00 15


Omul de afaceri Corneliu Iacubov, arestat in cazul Rafo Onesti, ramane membru PSD.


Potrivit unor surse din partid, presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca a propus suspendarea lui Iacobov pe motiv ca afecteaza imaginea PSD, au precizat surse din cadrul formatiunii.


Biroul Exectiv Central a decis, insa, ca acesta nu poate fi suspendat decat de organizatia Bacau, din care face parte.


Dupa ce, inainte de sedinta, mai multi lideri ai PSD s-au pronuntat pentru supendarea lui Iacubov, BExC a consultat statutul si a vazut, a spus Adrian Nastase, ca documentul nu contine o astfel de prevedere. Poti fi suspendat dintr-o functie, dar nu si din partid.


Decizia a fost facuta publica, miercuri seara, tarziu, dupa sedinta BExC, unde s-a discutat despre modificarea statutului partidului.


Situatia lui Iacubov  a fost trecuta pe agenda pentru ca, dupa cum a spus Adrian Nastase, este o problema de imagine pentru partid. Dar, a adaugat el, partidul nu a dorit sa cada in cursa si sa dea impresia ca se pronunta inaintea Justitiei in cazul Iacubov.


Inainte de sedinta BExC, mai multi membri de seama ai PSD - intre care Octav Cozmanca si Viorel Hrebenciuc -s-au pronuntat pentru suspendarea controversatului om de afaceri pana la lamurirea situatiei lui cu Justitia. Dar BExC a decis altfel.


La randul sau, Ion Iliescu a aratat ca statutul prevede doar suspendarea din functie sau excluderea din partid.


Pe de alta parte, BExC a mai stabilit ca statutul partidului sa fie modificat in asa fel incat viitoarea conducere a PSD sa fie formata din presedintele, presedintele executiv, secretarul general, presedintele Consiliului National si vicepresedintii partidului, intre cinci si sapte la numar.


Este solutia pentru care s-a luptat Nastase, care vizeaza presedintia executiva, si care se parea ca va fi contestata de alti lideri ai partidului, intre care Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu, trup si suflet alaturi de Ion Iliescu. Ceva s-a intamplat intre timp si nimeni nu a contestat solutia adoptata de BExC. Semnalul fusese dat de Iliescu cu o zi inainte, cand el a spus ca Nastase este cel mai potrivit pentru aceasta functie.


Se pare ca Ion Iliescu i-a facut mai multe concesii lui Adrian Nastase. Potrivit unor surse din partid, vechimea pentru candidaturi in PSD, cea mai disputata la BExC.


Potrivit unei propuneri anterioare a lui Ion Iliescu, vechimea pentru ocuparea unei functii putea ajunge si pana la zece ani. Nastase si grupul sau a spus ca este o chestiune exagerata.


Pana la urma, a fost acceptata varianta cu vechimea cea mai mica, propusa de Nastase: trei ani pentru functiile la nivel national, doi ani pentru cele la nivel de judet si un an pentru functiile la nivel de oras si municipiu. mirela.luca@zf.ro