Politică

Iliescu nu se grabeste la sefia PSD

30.12.2004, 00:00 14

Cu o luna inaintea congresului pe care pSD il anuntase initial pentru alegerea noii conduceri a formatiunii, Ion Iliescu a declarat ca nu este interesat sa ajunga in primul rand liderul PSD, ci, mai degraba, de o analiza solida a activitatii partidului.
La sediul Senatului, Iliescu a fost inconjurat de ziaristi care l-au intrebat daca doreste sa devina presedintele PSD. El a raspuns ca nu-l intereseaza acest aspect "in primul rand". Precizarea a venit dupa ce Iliescu a refuzat sa spuna daca va candida pentru functia de presedinte al partidului la congresul de anul viitor sau daca isi doreste sa candideze, el limitandu-se la a spune, in ambele cazuri, ca nu stie.
Recent, Adrian Nastase a fost intrebat de prea daca intentioneaza sa se retraga de la conducerea PSD dupa esecul in alegerile prezidentiale. El a raspuns ca este inca liderul formatiunii si nu intentioneaza sa se retraga atata vreme cat sub conducerea sa partidul a iesit primul in alegerile parlamentare si a obtiut mai multe procente decat la scrutinul din 2000, dupa patru ani de guvernare.
Iliescu a fost intrebat si daca s-a inscris in PSD, sugerand ca ar putea face acest gest dupa Sarbatori. Dupa care a continuat: "Credeti ca asta este o problema? Dupa sarbatori. Suntem in faza asta de asezare", a spus fostul sef al statului.
Tot la insistentele jurnalistilor legate de posibilitatea reformarii sau restructurarii PSD, Iliescu a apreciat ca PSD trebuie "sa-si faca o analiza solida si sa gandeasca toata strategia si tactica pentru un partid de opozitie", insa a refuzat sa precizeze daca liderii partidului vor raspunde pentru rezultatele obtinute in alegerile parlamentare si prezidentiale.
"Asta este un lucru care ne priveste. Eu cred ca o analiza se impune. Efectele pe care le asteptati dumneavoastra pe mine nu ma intereseaza. s...t Efectele din punct de vedere al consolidarii unui climat de militantism politic pe baza unor valori si principii care caracterizeaza un partid solid, modern, social-democrat - asta ne intereseaza si asta o sa facem", a mai spus Iliescu.
Imediat dupa scrutinul prezidential, Iliescu a fost prezentat in cadrul unei videoconferinte a liderilor nationali cu aceia din plan local ca fiind reintors la conducerea formatiunii. In 1997, la o luna dupa ce partidul pierduse alegerile parlamentare si pe cele prezidentiale Ion Iliescu a fost ales presedinte, iar adrian Nastase prim-vicepresedinte al acestei formatiuni.