Politică

Iliescu regreta ca a jignit magarii, comparandu-i cu ziaristi

25.03.2005, 00:00 32


Ion Iliescu a revenit ieri asupra afirmatiilor facute cu o zi inainte, cand ii gratula pe unii ziaristi cu calificativul "magari", nu pentru a retracta, ci pentru a-si intari spusele.


"Intr-adevar m-am enervat si imi pare rau ca am jignit magarii, care sunt animale civilizate", a declarat fostul sef al statului, cunoscut pentru aprecierile in stil personal la adresa jurnalistilor.


Asa cum a procedat cu o zi inainte, si ieri, liderul PSD s-a revoltat ca unii ziaristi au scris despre el ca ar putea fi inculpat in dosarul revolutiei. Iliescu sustine ca acesti gazetari au dat dovada de "obraznicie si ticalosie" si ca din acest motiv i-a numit "magari".


Fostul presedinte a revenit si asupra explicatiilor celebrei replici adresate in anii '90 la Constanta tot unui ziarist, "mai animalule". Acum, are o alta versiune. Iliescu sustine ca, de fapt, la Constanta a vazut un grup de manifestanti, a remarcat printre ei un tanar care i-a placut cum arata si l-a intrebat "de ce participa la astfel de manifestari animalice".


Ion Iliescu a calificat drept "o obraznicie si o ticalosie" gestul celor care ii acuza pe cei care


si-au asumat raspunderi si riscuri in revolutie. Iliescu a spus ca nu isi explica cum isi permit ziaristii o astfel de tratare a subiectului audierii sale de catre procurorul Dan Voinea in acest dosar si precizeaza ca el a comparut in fata acestuia in calitate de martor.


Pe de alta parte, Ion Iliescu a venit ieri cu o noua propunere, s-ar putea spune neasteptata, privind accesul in functiile de conducere din PSD. In perspectiva congresului de peste o luna, in care acest partid isi va alege o noua conducere, Iliescu propune ca aspirantii la functii la varful PSD sa declare pe propria raspundere ca nu au facut politie politica in timpul regimului comunist. Este a treia conditie pe care o propune fostul sef al statului pe langa criteriile de vechime si prezentarea unei declaratii riguroase de avere in fata colegilor de partid.