Politică

Iliescu spune ca sustine ziaristii de la Romania libera

16.09.2004, 00:00 22

Presedintele Ion Iliescu a declarat ca ii intelege si ii sprijina "pe fond" pe ziaristii de la Romania libera.
Intrebat daca ii sustine chiar si in cazul in care este vorba despre influenta PSD, Ion Iliescu a raspuns: "Chiar daca e vorba, dar ma indoiesc".
Pe de alta parte, seful statului a precizat ca nu citeste Romania libera pentru ca nu ii place, deoarece "e rea" atat echipa redactionala, cat si seful acesteia. El a adaugat, insa, ca jurnalistii care lucreaza la "Romania libera" sunt "profesionisti".
"Cu patronatele private, straine vad ca e chiar mai rau decat cu altii", a mai spus Ion Iliescu.
Presedintele Iliescu a declarat ca sustine libertatea presei, care este o virtute a democratiei.
Seful statului declarase, cu o seara inainte, intr-o emisiune transmisa de postul public de televiziune, ca se forteaza nota atunci cand se incearca acreditarea ideii unei influente politice in cazul cotidianului "Romania libera".
Echipa redactionala a cotidianului Romania libera a titrat, luni, pe prima pagina, sub titlul "Ziua cea mai neagra", un comunicat-protest fata de "ingerintele" reprezentantului actionarului majoritar in chestiunile redactionale.
"In ultimele luni, atmosfera din redactia Romania libera s-a tensionat progresiv din cauza amestecului brutal al reprezentantului partii germane in activitatea editoriala, amestec vizand modificarea politicii si structurii editoriale prin reducerea spatiului editorial, prin reducerea spatiului destinat politicii spre a fi puse in loc pagini cu mondenitati ori chiar traduceri ale unor articole din tabloidele straine axate pe zvonistica. Scopul e limpede: impingerea ziarului Romania libera catre zona bulevardiera, facila, derizorie, neconforma cu principiile dupa care s-a calauzit in acesti ultimi 14 ani. (...) De luni de zile ducem o lupta surda incercand sa convingem partea germana ca trebuie sa ne pastram profilul, dar rezultatul este doar indesirea presiunilor, la inceput subtile, acum tot mai agresive", arata, luni, pe prima pagina, redactia cotidianului "Romania libera".
Patronatul german al cotidianului Romania Libera a sustinut, intr-un comunicat ca acuzele referitoare la presupusa imixtiune in politica editoriala a publicatiei sunt "total nefondate si de neinteles".
"In cei trei ani de apartenenta a ziarului la concernul german, nici un material nu a fost oprit de la publicare sau cenzurat prin interventii ale patronatului german - asa cum acesta nu a impiedicat nici macar publicarea protestului care a aparut in chiar prima pagina a cotidianului din 13 septembrie a.c.", se arata in comunicatul semnat de Klaus Overbeck, reprezentantul actionarului majoritar al "Romaniei libere", grupul Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).
Diferendul a fost dezbatut si de Comisia senatoriala de cultura, la care a participat si Petre Mihai Bacanu, din partea ziristilor. Patronatul nu a trimis nici un reprezentant.