Politică

In conflictul limbajului de campanie, Iliescu apara PSD

25.08.2004, 00:00 11

Presedintele Ion Iliescu sustine ca nu PSD a declansat o campanie negativa, ci a fost nevoit sa raspunda unei campanii agresive. El a cerut ca in campania electorala sa fie pastrata o nota de decenta si respect reciproc.
Seful statului a precizat ca regreta desfasurarea unei campanii negative. "Eu mi-am exprimat regretul pentru acest lucru. Nu este bine", a spus Iliescu.
Intrebat in legatura cu afirmatiile lui Nastase privind existenta mafiei financiar-bancare, Ion Iliescu a refuzat orice comentariu.
Iliescu a avut aceasta interventie chiar in ziua in care presedintele executiv al PD, Emil Boc, a anuntat ca formatiunea sa va ataca la Curtea Constitutionala modificarea uneia dintre legile electorale, cea care ii ofera presedintelui tarii posibilitatea sa candideze pe listele unui partid.
Iliescu a fost intrebat daca se pregateste sa mearga pe listele senatoriale ale PSD, dar actualul sef al statului a raspuns ca nu doreste sa discute acest subiect, inainte sa aiba o intrevedere cu cei din PSD pe aceasta tema.
La randul sau, Adrian Nastase, liderul PSD, a facut acelasi tip de precizare - anume ca PSD nu a facut altceva decat sa raspunda agresiunilor din partea Aliantei. "In campania pentru locale, opozitia a folosit exclusiv o campanie negativa, modalitati jignitoare si mitocanesti folosite de reprezentantii PD, de Traian Basescu dar si de lideri ai PNL", a mentionat Nastase.
El a spus ca nu PSD a declansat aceasta campanie negativa, ci doar a vrut sa puna in garda Alianta PNL-PD.
"Noi nu vrem ca aceste lucruri sa continue, dar, daca se va intampla asa si inainte de alegerile parlamentare, le vom raspunde", a subliniat liderul PSD.
El a sustinut ca in campania pentru locale reprezentantii Aliantei au vorbit numai despre "baroni locali, coruptie si atacuri murdare".
Asa-numita campanie murdara, in fapt un schimb de replici care au depasit nivelul de limbaj ireverentios folosit pana acum in politica romaneasca la ceas electoral, are doua probleme de calcul. Prima este din partea Aliantei, care acuza PSD de clientelism si afaceri murdare, de acumularea unor averi prodigioase pe cai ilegale, dar nu prezinta documente. A doua eroare vine din partea PSD, mai explicit din partea lui Adrian Nastase. S-a lansat intr-o disputa in care arma nu pare sa fie fondul unor probleme, ci ambalajul - epitetele suburbane cu care a ales sa-i catalogheze pe liderii Aliantei. In loc sa prezinte documente care ar fi menite sa contrazica acuzatiile Aliantei, foloseste trivialul.