Politică

In ziua alegerilor, candidatii incearca sa descifreze votul romanilor

13.12.2004, 00:00 5

Liderii politici, inclusiv cei care au cerut ieri votul romanilor pentru functia suprema in stat, au venit la urne ieri la primele ore ale diminetii, insotiti de familii si de oamenii politici apropiati. Candidatul Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, l-a insotit la vot pe seful statului Ion Iliescu,  care a pledat, din nou, pentru continuitate. De cealalta parte, prezidentiabilul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, l-a avut in dreapta pe fostul lider liberal Theodor Stolojan.



Adrian Nastase: Votul de azi, pentru ziua de maine 
Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a declarat ca votul din turul doi este un raspuns la multele intrebari importante pe care romanii le-au formulat pentru ziua de maine si care se adreseaza, mai ales, nevoii de stabilitate si prosperitate.
"Acesta este si votul pe care eu l-am dat pentru astfel de valori fundamentale. Este si mandatul pe care l-am primit din partea oamenilor de fiecare data cand m-am intalnit cu ei. Cu Dumnezeu inainte!", a spus Nastase.
Adrian Nastase a sosit la sectia de votare, fiind intampinat de Mircea Geoana, nominalizat de Uniunea PSD+PUR pentru functia de premier, de Dan Ioan Popescu, presedintele Organizatiei PSD Bucuresti, de prefectul Capitalei, Dan Darabont si de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.
Familia Nastase a intrat in aceleasi cabina de vot ca si la primul tur de scrutin si a pastrat si ordinea in care au introdus in urna buletinele de vot, respectiv Adrian Nastase, urmat de sotia lui, Dana Nastase si de fiul cel mare Andrei.



Ion Iliescu - Pentru continuitate in bine
Presedintele Ion Iliescu si sotia sa Nina au votat la Liceul "Jean Monnet" din Capitala. Presedintele Iliescu a declarat ca este datoria comuna a tuturor, indiferent de optiunile politice, sa continue ceea ce s-a facut bine in ultimii patru ani. El a precizat ca "economia a inceput sa miste", Romania intra in randul lumii prin integrarea in UE, climatul politic este mai normal.
Intrebat daca a fost normal ca presedinte in exercitiu sa-si exprime optiunea politica vineri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, Ion Iliescu a raspuns: "Intrebat direct, da. Am si o datorie morala si politica, mi-am asumat niste raspunderi in aceasta tara inca din decembrie '89. Nu imi este indiferent ce se intampla pe mai departe". El a precizat ca are, in aceasta privinta, o datorie morala fata de cetateni, dar ca raspunsul sau a fost la o intrebare directa, deoarece, altminteri, nu a facut propaganda electorala.
Ion Iliescu a venit la sectia de votare insotit de Adrian Nastase, Mircea Geoana, Dan Ioan Popescu, Marian Vanghelie, Dan Darabont.



Traian Basescu - O "Romanie a romanilor"
Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu a votat cu gandul la o "Romanie a romanilor". El a fost insotit de familie, precum si de fostul lider liberal, Theodor Stolojan.
"Este 12 decembrie, o zi in care romanii au sansa continuitatii in coruptie si dispret pentru oameni sau sansa pe care le-o oferim noi - Romania romanilor. Vor face cum vor decide. Eu sunt convins ca vor sa-si ia Romania inapoi de la cei care ii cheama la asa-zisa continuitate in regimul lui Ion Iliescu si Nastase, un regim ticalost care nu-i pentru romani, ci doar pentru ei", a spus Basescu.
El a adaugat ca votul sau a fost dat pentru o Romanie care trebuie "smulsa din bratele sistemului mafiot creat de Ion Iliescu si Adrian Nastase", care trebuie sa revina "in mainile" celor 22 de milioane de cetateni si nu mai trebuie "lasata in mainile unora ca Iacubov, ca baronii locali, ca Adrian Nastase, ca Miron Mitrea, ca Dan Ioan Popescu".



Stolojan: Un presedinte care sa duca tara in UE
Fostul presedinte al PNL Theodor Stolojan  a spus ca a votat "pentru un presedinte caruia sa-i pese de oamenii din Romania, de soarta lor si care sa apere cu demnitate interesele Romaniei".
"Am votat pentru un presedinte care sa duca tara in Uniunea Europeana", a subliniat Stolojan.
Referitor la intoarcerea sa in viata politica, Stolojan a declarat: "mai am putin pana termin perioada de recuperare, iar apoi o sa iau o decizie in acest sens".
Dupa ce a votat, Stolojan l-a insotit la vot pe candidatul Aliantei D.A. la Presedintie, Traian Basescu. Fostul lider liberal a asteptat pe hol, insotit de jurnalisti, in timp ce Traian Basescu a votat.
Declaratia candidatului Aliantei PNl-PD, Traian Basescu a  starnit reactia Uniunii PSD+PUR care si-a exprimat "regretul si dezaprobarea pentru faptul ca Traian Basescu nu a inteles, nici macar in ziua alegerilor, sa respecte regulile democratice si legile statului roman".
Intr-un comunicat, PSD+PUR a apreciat ca lansand, la iesirea de la urne, "atacuri deosebit de dure la adresa adversarilor sai politici", Traian Basescu a dovedit din nou ca mesajele sale despre corectitudine nu sunt decat vorbe goale. PSD+PUR mai precizeaza ca Traian Basescu si-a promovat candidatura incalcand fragrant legea electorala care interzice campania in ziua votului. "Este o dovada a disperarii unui candidat pentru care caile normale de campanie au fost intelese gresit", apreciaza PSD+PUR.
Uniunea Nationala PSD+PUR a sesizat situatia Biroului Electoral Central si Consiliului National al Audiovizualului.
mirela.luca@zf.ro