Politică

Inchiderea granitelor britanice este temporara

01.04.2004, 00:00 65



Romanii si bulgarii au fost cuprinsi de ingrijorare la anuntul ministrului britanic de interne, David Blunkett, de a intrerupe eliberarea oricarui tip de viza pentru cetatenii celor doua tari. Oficialii din Bulgaria si Romania sunt mai optimisti.



Presedintele Ion Iliescu a cerut autoritatilor britanice sa "vina cu o explicatie pentru opinia publica in legatura cu ceea ce s-a intamplat, cu ceea ce a determinat luarea acestei masuri." Presedintele Iliescu a precizat ca este vorba despre "o masura provizorie pentru vreo doua saptamani", timp necesar "ca sa faca in primul rand curatenie la ei si in cele doua ambasade de la Bucuresti si Sofia".



La randul sau, ministrul de externe, Mircea Geoana, a discutat ieri pe aceasta tema cu omologul sau britanic, Jack Straw, cu care s-a intalnit la Berlin. Seful diplomatiei romane i-a vorbit lui Straw despre profunda preocupare a Guvernului de la Bucuresti fata de situatia creata. "Neregulile reale din administratia britanica nu trebuie sa-si afle raspunsul pe seama cetatenilor romani", a spus ministrul roman de externe, care i-a explicat lui Jack Straw starea de spirit din Romania - "emotie puternica". Mircea Geoana l-a citat pe Jack Straw cu afirmatia potrivit careia regimul vizelor pentru romani va fi clarificat in cateva zile. De asemenea, Straw i-a promis lui Geoana ca va vorbi despre subiect cu David Blunkett si apoi il va informa pe ministrul roman despre rezultatele intrevederii. Straw a mai spus ca initiativa lui Blunkett a avut la origine presiunile opozitiei si ale presei din Regatul Unit.



"Nu s-a schimbat nimic in politica de vize a Marii Britanii fata de Bulgaria", afirma, ieri , purtatorul de cuvant al Minissterului de Externe bulgar, Liubomir Todorov, citat de agentia Novinite. Acesta a spus ca este sigur ca decizia ministrului de interne din Marea Britanie nu va afecta pe termen lung regimul vizelor si nici relatiile dintre cele doua tari, cu atat mai mult cu cat Bulgaria a devenit recent membru deplin al NATO. De asemenea, ministrul britanic la Sofia, Jeremy Hill, citat de aceeasi agentie Novinite, afirma ca decizia va fi valabila pe un termen foarte scurt.



Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quale, a fost convocat, marti seara, la Ministerul de Externe de la Bucuresti pentru lamuriri in aceasta privinta. Nu au existat declaratii ulterioare.





Semne de intrebare





Exista din mai multe privinte. Cum s-a ajuns la aceasta decizie fara precedent in relatiile diplomatice dintre Romania si Marea Britanie. Totul a inceput de la un scandal cu efecte pe plan intern, in Marea Britanie. Un consul britanic de la ambasada din Bucuresti, James Cameron, a trimis opozitiei conservatoare din aceasta tara un mesaj pe e-mail in care se plangea ca ajung la Londra mii de cetateni bulgari si romani in baza unor documente falsificate. Mesajul a fost facut public, a iscat un scandal politic in aceasta tara, iar ministrul de interne, laburist, a anuntat ca va suspenda cererile de emigrare care provin din aceste doua tari. La cateva ore, a devenit si mai restrictiv - a anuntat ca suspenda acordarea oricarui tip de viza, de posibilitate de intrare, practic, in Marea Britanie, pentru romani si bulgari. Anuntul a fost facut in Camera Comunelor, acolo unde Blunkett a fost chemat sa explice acuzatiile venite de la artidul Conservator. Intre timp insa, conservatorii au mai dezvaluit ca oficialii britanici fusesera avertizati de mai bine de un an si jumatate ca ar exista adevarate retele in Romania si Bulgaria care colaboreaza cu trei firme britanice de avocatura intr-o asa-numita retea mafiota. Aici intervine o digresiune.



Pana la acest moment, in cauza erau anumite permise de sedere si de munca in Marea Britanie. Este vorba despre un acord care a fost semnat in urma cu mai mult timp intre statele membre ale UE si tarile candidate, in virtutea caruia puteai sa infiintezi mici afaceri pe teritoriul acestor tari. In cazul Regatului Unit, aceste contracte ii vizau cu precadere pe cei care cunosc meserii care sunt pe cale de disparitie in randul englezilor neaosi - electricieni, zidari, constructori in general si, mai ales, instalatori (la Londra, de pilda, e criza - nu gasesti usor pe cineva care sa-ti repare tevile, si-asa vechi). Ei bine, marti seara, in Camera Comunelor, si ieri, in mai toata presa londoneza, se spunea ca sunt foarte multe cazuri de istalatori sau electricieni, de constructori falsi - un om cu degete lipsa la o mana, care pretindea ca este electrician, un altul care habar nu avea de repararea conductelor etc.



Aici apare intrebarea cum au ajuns ei in Marea Britanie? Au fost insuficient verificate doumentele lor care le atestau profesionalismul? Sunt de vina diplomatii plecati in misiune in Romania si Bulgaria, care sunt coplesiti de aceste proceduri? Exista si concurs al autoritatilor din aceste tari?



Oricum, de-aici si pana la a intrerupe orice fel de viza - si turistica, si de afaceri sau de studii, e destul de mult.





La Londra, lupta politica s-a incins



O explicatie ar trebui cautata si in lupta politica de la Londra. Laburistii, la putere, sunt tot mai asaltati, de la o vreme, de conservatorii care pana de curand au stat intr-o letargie aproape sora cu cea a opozitiei din Romania. Dupa razboiul din Irak (neagreat de mase, dar acceptat de intreaga clasa politica), intarzierea aparitiei armelor de distrugere in masa a dus la o scadere vertiginoasa a lui Tony Blair in sondaje. S-a nascut o adevarata opozitie chiar in randul partidului de guvernamant. Asa a prins curaj si Partidul Conservator, care are un nou lider de cateva luni si a profitat de mai multe puncte vulnerabile - ancheta in cazul mortii cercetatorului David Kelly, taxele la universitatile britanice si, mai nou, politica de imigratie au fost momente de gratie pentru conservatori.



Inchiderea granitelor pentru romani si bulgari a aparut pe fondul unei discutii aprinse la Londra despre emigranti. Albionul este ingrijorat de valul de emigranti est-europeni care este asteptat de la 1 mai, odata cu largirea UE. S-au luat masuri speciale - s-a spus ca toti cei care vor sa munceasca (si mai ales acolo unde sunt goluri pe piata de munca despre care am amintit) sunt bineveniti. Numai sa nu se astepte sa obtina usor dreptul de stabilire in Marea Britanie sau sa primeasca foarte repede ajutoarele sociale, altfel destul de darnice (in jur de 50 de lire sterline pe saptamana de persoana, cu casa asigurata). Acestui val est-european i se adauga, de altfel, si un flux continuu din fostele colonii - mirajul unor populatii asiatice si africane care cauta la Londra mirajul bunastarii sau al implinirii profesionale. Asta face din Marea Britanie matca Europei - tara europeana in care cer azil politic sau statut de emigrant cei mai multi oameni, veniti de aiurea, iar din Londra, una dintre cele mai cosmopolite metropole ale lumii.
adelina.radulescu@zf.ro