Politică

Ion Iliescu, in fruntea PSD

20.12.2004, 00:00 8

Ion Iliescu va prelua in aceste zile conducerea partidului, informatia fiind facuta publica in cadrul unei videoconferinte care a avut loc zilele trecute intre liderii de la centru ai PSD si sefii organizatiilor din teritoriu.
Potrivit unor surse invocate de Mediafax, la sedinta respectiva oamenii din teritoriu ai PSD au fost mobilizati si li s-au counicat prioritatile pentru perioada urmatoare. Acestora li s-a cerut sa stranga randurile si sa nu se lase influentati de celelalte partide.
La aceeasi sedinta s-a mai spus si ca PSD este formatiunea care va forma viitorul guvern, in urma continuarii negocierilor pentru formarea unei majoritati parlamentare alaturi de UDMR, PUR si grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara.
Ion Iliescu a fost insa criticat zilele trecute de catre unul dintre liderii de opinie din PSD. Este vorba despre Mihai Tanasescu, ministrul inca in functie al Finantelor, care a anuntat ca va parasi partidul in cazul in care Iliescu revine la conducerea formatiunii.
"Decizia lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma a dus Romania cu multi ani in urma, iar eu nu voi ramane in PSD daca la presedintia partidului vine un politician ca Ion Iliescu", a spus Mihai Tanasescu la o intalnire cu ziaristi.
Tanasescu a sugerat ca gestul lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Cozma a determinat "o suparare" si "o frustrare" foarte mare in randurile PSD. "Oamenii au simtit ca nu-si mai gaseau locul acolo", a spus Tanasescu.
Nu au mai existat astfel de declaratii in ultimele zile din interiorul PSD. In ziua in care a fost facuta publica gratierea lui Cozma, liderii PSD nu l-au contrazis si nu l-au criticat pe Iliescu. Nici Adrian Nastase nu a comentat initial, atunci cand i-au solicitat acest lucru ziaristii aflati la o conferinta de presa. Nastase a spus ca nu stie despre ce este vorba, ca a afrlat de la ziaristi. Semnatura sa figureaza pe decretul de gratiere, alaturi de cea a lui Iliescu. Ulterior, dupa cateva ore, Nastase a transmis ca nu este de acord cu demersul presedintelui in functie.
PSD a comentat insa revenirea asupra gratierii. Atrunci, partidul a salutat gestul , afirmand, prin purtatorul de cuvant, Titus Corlatean, ca decizia lui Iliescu vine si pe fondul pozitiei critice a PSD pe aceasta tema.
Revenirea lui Ion iliescu in fruntea PSD parea in urma cu cateva luni o formalitate. Inca din momentul in care a anuntat ca va reveni in interiorul partidului la finalul carierei prezidentiale, Iliescu a fost salutat de o serie de oameni din partid. Au existat apropiati ai acestuia care au spus mereu ca este liderul spiritual al formatiunii, ca este fondatorul si liderul de drept al acestui partid. La randul sau, Iliescu si-a exprimat mai mereu afinitatile fata de acest partid. Problema este cum va fi reprimit in partid.
Din momentul in care sefia PSD a fost preluata de catre Adrian Nastase, PSD a primit in randurile sale o serie de oameni noi, multi dintre ei nefacand niciodata politica. Unul dintre aceste cazuri este al lui Mihai Tanasescu. Un altul ar fi Victor Ponta, liderul tinerilor din PSD, care si-a legat numeloe in tot acest rastimp de fidelitatea pe care ia aratat-o lui Adrian Nastase. Din preajma lui Nastase au ajuns pe fotolii parlamentare si alte nume care nu au mai facut politica. Este vorba despre Rovana Plumb, Alin Teodorescu, despre Cristian Diaconescu sau Gabriel Oprea.
Intrebarea care apare este daca acesti oameni ii vor fi la fel de devotati lui Ion iliescu. Unii dintre ei au capatat functii in PSD, iar perioada recenta in care Iliescu s-a aflat la conducerea executiva a formatiunii, 1997-2000, a aratat ca venirea sa in fruntea formatiunii a coincis cu schimbarea garniturii de vicepresedinti ai PSD. Atunci au devenit vicepresedinti Rodica Stanoiu, Hildegard Puwak, cateva nume pe care apoi Iliescu le-a propulsat si in guvernul Nastase, unde le-a sustinut pana in ultima clipa a ministeriatului lor.
O alta intrebare este ce rol va juca Adrian Nastase in PSD. Daca partidul nu va forma majoritatea parlamentara si implicit nici guvernul, atunci Adrian Nastase va accepta sa mai fie doar prim-vicepresedinte la PSD, ca in perioada 97-2000, dupa ce a fost liderul partidului si a dus la capat un mandat de premier?
La o conferinta de presa recenta, Adrian Nastase a fost intrebat daca intentioneaza sa demisioneze de la varful PSD dupa esecul la alegerile prezidentiale. Nastase a raspuns ca nu se pune problema cata vreme a condus partidul spre o performanta. El spune ca este un rezultat bun faptul ca dupa patru ani de guvernare PSD a iesit primul, ca formatiune, la alegerile parlamentare, cu un scor mai bun decat in anul 2000.
adelina.radulescu@zf.ro