Politică

Ion Iliescu: Nu va jucati cu data aderarii la Uniunea Europeana

21.05.2004, 00:00 32

Presedintele Ion Iliescu le-a cerut ieri euroscepticilor sa nu se joace cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. El a spus ca a nu intra in UE in 2007 nu inseamna, cum vrem noi, in 2010. Poate sa insemne in 2020".
Seful statului a mai spus ca orice idei privind nerespectarea calendarului de aderare a Romaniei la UE sunt lipsite de intelepciune si de intelegere. Ion Iliescu sustine ideea respectarii calendarului care a fost stabilit pana acum, cu incheierea negocierilor in cursul acestui an, semnarea tratatului de aderare in cursul anului viitor si aderarea de facto in cadrul Uniunii la 1 ianuarie 2007.
Si primul ministru, Adrian Nastase, a facut ieri, un apel la toate fortele, intre care a numit partidele politice, societatea civila si presa, sa sustina integrarea la termen a Romaniei. El a spus ca e nevoie de un sentiment de coagulare pe tema integrarii europene a Romaniei, adaugand ca este nevoie de scoaterea dezbaterii pe tema integrarii din zona confruntarilor sterile.
Aceste declaratii au legatura cu un fenomen care pare sa fi aparut in Romania in ultimele zile - euroscepticismul. Acesta pare sa se manifeste nu neaparat in privinta aderarii ca atare a Romaniei la Uniunea Europeana, ci a datei la care sa aiba loc acest eveniment. Este vorba despre declaratia lui Ion Tiriac, unul dintre cei mai influenti investitori romani, care a spus, zilele trecute, ca, cel mai bine pentru mediul de afaceri autohton ar fi ca data integrarii sa fie mai degraba 2010. Argumentul sau ar fi ca economia romaneasca nu este pregatita sa sustina confruntarea cu economia din tarile deja membre ale Uniunii.
Ministrul care se ocupa de negocierile cu UE, Vasile Puscas, a explicat, in urma cu doua zile care sunt avantajele aderarii cat mai grabnice. Ar fi vorba, pe scurt, o crestere in vigoare a economiei, de democratizarea si stabilitatea pe care le-ar castiga Romania la nivel institutional si, nu in ultimul rand, si de bani mai multi pe care i-ar primi de la Uniune ca tara membra, fata de situatia in care ar fi doar tara candidata.
Declaratiile presedintelui tarii si ale primului ministru mai au insa legatura si cu informatii care au parvenit prin presa de la Bruxelles. BBC a relatat ca, printre oficialii europeni ar prinde contur, in ultima vreme, o teorie menita sa dea fiori reci eurofililor din Romania. Anume ca s-ar pregati un plan de monitorizare mai stricta a Romaniei si a Bulgariei, in comparatie cu monitorizarea de care au avut parte cele zece state care au intrat in UE la 1 mai, plan care ar putea avea ca efect intarzierea datei aderarii pentru cele doua tari.
BBC a citat surse care provin din mediul oficial de la Bruxelles, pe care nu le-a nominalizat, potrivit carora ar fi vorba de metode mai constrangatoare din partea Bruxelles-ului in procesul de monitorizare si care ar urma sa fie prevazute in textul tratatului de aderare al tarii candidate.
Teoria prezentata de postul britanic sustine ca, in practica, va fi vorba despre o aderare conditionata, care ii va permite Uniunii sa amane cu un an sau cu mai multi intrarea efectiva a tarii candidate in cazul in care tara respectiva nu-si tine promisiunile.
O astfel de strategie ar urma sa fie facuta publica peste cateva luni, la Bruxelles, mai precis in luna septembrie. Or, aceasta luna este cea in care este dat publicitatii raportul de tara al tarilor candidate, in cazul Romaniei fiind cel mai important ocument din procesul de aderare. Si asta pentru ca evaluarea anuala de pe 2004 va fi pasaportul care arata daca Romania se integreaza in 2007.
Raportul pe 2004 este cel care va arata daca Romania are eoomie functionala de piata, statutul fara de care nu poti deveni membru al UE. Acelasi raport va trebui sa contina un raspuns al Comisiei Europene la ingrijorarile formulate lunile trecute de catre Parlamentul European, care a cerut reorientarea negocierilor cu Romania. Pe scurt, europarlamentarii au cerut o monitorizare speciala a respectarii criteriilor politice, in cazul nostru fiind vorba despre nevoia de depolitizare rapida a justitiei, de asigurarea independentei presei si de interzicerea adoptiilor internationale.
Dupa formularea acestor temeri, responsabili euopeni, intre care cel mai important, comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, a precizat, recent, ca Romania a revenit pe calea cea bun in procesul negocierilor. El a atras atentia ca totul depinde de raportul de tara din luna septembrie, venind vorba despre data la care Romania sa devina membru al UE.
Daca se va confirma teoria care se vehiculeaza tot mai insistent la Bruxelles privind monitorizarea stricta a tarilor candidate, atunci timpul pana la momentul aderarii se va scurge mai greu. In sensul ca, celelalte zece state care au devenit membre la 1 mai ale UE, in momentul in care au terminat negocierile, au avut si o data sigura pentru aderare. Nu a mai contat, s-ar putea spune, daca au si ajuns sa puna in practica angajamentele pe care si le-au asumat in timpul negocierilor. Instituirea unor norme diferite pentru Bulgaria si Romania ar putea sa-si aiba aici radacina. Tocmai pentru ca multe dintre cele zece tari cuprinse in primul val de extindere au avut decalaje, in momentul aderarii, intre nivelurile de pregatire pe care le-au promis in timpul negocierilor si cele pe care le-au avut in realitate. Problemele pe care le implica aderarea acestor zece tari pareau, dupa aprecierea mai multor observatori, sa determine o reticenta in privinta absorbirii rapide a inca doua state in cadrul UE.
Pentru Romania, la nivelul autoritatilor, ar fi preferabila o monitorizare stricta inaintea aderarii. Ministerul Integrarii spunea, ieri, ca este nevoie de o pregatire sistematica inainte de aderare decat aparitia, dupa momentul aderarii a unor probleme care tin de neindeplinirea standardelor. Si asta pentru ca, intr-un astfel de caz, orice tara membra care nu respecta acquis-ul risca sanctiuni.
Trebuie semnalat ca in Romania toate fortele politice - de la putere, din opozitie -  si-au declarat din documentele care le afirma identitatea ideologica si pana la promisiunile electorale sustinerea fata de integrarea in UE. La fel, organizatiile civice. Populatia spune ca doreste integrarea in proportie de peste 80%. Vointa politica este, sustinere populara exista, mai este nevoie doar de seriozitate in privinta angajamentelor asumate in timpul negocierilor.