Politică

Ion Iliescu nu vrea sa fie onorific la PSD

01.02.2005, 00:00 8

Ion Iliescu a declarat ieri ca nu vrea sa fie presedinte onorific al PSD pentru ca, desi are 75 de ani, simte "vigoarea de la 45 de ani".
Intrebat daca doreste sa fie presedinte onorific, Iliescu a spus: "Onorific, nu".
"Desi am 75 de ani, am vigoarea de la 45 de ani", a adaugat Iliescu.
Asa cum s-a intamplat in ultima vreme, Ion Iliescu a participat ieri la Delegatia Permanenta a PSD (for restrans de decizie).
Iliescu a precizat, inaintea intalnirii, ca doar Congresul partidului este cel care va decide cine va conduce formatiunea. El a raspuns unei intrebari referitoare la opinia fostului deputat PSD, Alexandru Lapusan, care, intr-o declaratie publica, l-a criticat in termeni duri pe Adrian Nastase si a opinat ca Ion Iliescu trebuie sa preia presedintia partidului.
In ultimile saptamani in PSD s-au manifestat public doua curente, unul pro-Iliescu si altul pro-Nastase. Prin declaratii publice taberele s-au atacat fara menajamente, miza fiind conducerea partidului care va fi aleasa la viitorul Congres, din aprilie.
Iliescu a declarat insa ieri ca nu are un conflict cu Adrian Nastase. "Sunt oameni care isi imagineaza lucrurile: grupul lui Nastase, grupul lui Iliescu. Eu zic ca Nastase este omul meu, ca eu l-am adus in partid, eu l-am propulsat. Toti sunt intr-un fel oamenii mei. Am un fel de raspundere fata de felul in care au mers lucrurile in acest partid si cu bune si cu rele si cu aceeasi raspundere ma voi angaja sa-l innoim, cu oameni care aduc un aer nou, proaspat".
Inainte de sedinta Delegatiei Permanente, Iliescu a avut o intalnire cu Adrian Nastase. Potrivit lui Ion Iliescu au fost discutate materialele pentru Congres si nu despre o formula de conducere a PSD. "Asta Congresul o va decide. Pana atunci, partidul are conducerea sa, acum discutam principiile".
Intrebat despre un posibil tandem la conducerea PSD compus din el si Nastase, Iliescu a declarat ca trebuie nu numai de un tandem, ci de o echipa de conducere,  care sa lucreze solidar si in care se vor stabili raspunderile fiecaruia.
Presedintele PSD Adrian Nastase a declarat, la randul sau, ca formula cea mai potrivita pentru conducerea PSD este cea a unui tandem Nastase - Iliescu.
Intrebat daca va mai candida la sefia partidului, Nastase a spus ca problema este aceea de a asigura formula de echipa pentru conducere si nu de a stabili cine sa candideze sau sa nu candideze la presedintia PSD.
El a adaugat ca formula cea mai potrivita este aceea a unui tandem, aceasta fiind agreata si de Ion Iliescu.
Referitor la ce pozitii ar trebui sa ocupe fiecare in partid, Nastase a raspuns ca trebuie sa se mai reflecteze pe aceasta tema si ca acest lucru este un "detaliu".
"Impotriva lui Ion Iliescu nu voi candida. In masura in care, insa, putem sa formam acest tandem de care vorbeam, eu cred ca aceasta este formula cea mai importanta pentru conducerea partidului", a mai spus Nastase, la insistentele jurnalistilor.
Referitor la faptul ca Ion Iliescu a afirmat ca nu vrea sa fie presedinte onorific deoarece are vigoarea unui om de 45 de ani, Nastase a spus ca si el are vigoarea unui om de 35 de ani.
Liderii PSD s-au intalnit aseara in ultima sedinta a Delegatiei Permanente (forul restrans de decizie) inainte de Biroul Executiv Central (BEx), o structura mai larga a partidului. Aceasta trebuie sa pregateasca Congresul.
Si alti lideri ai PSD incearca sa tina in interior disputele dintre cele doua tabere.
Vicepresedintele Viorel Hrebenciuc a declarat ieri ca conducerea partidului este ingrijorata de ceea ce el a numit atacuri la adresa lui Adrian Nastase. El spune ca aceste sunt alimentate de actuala putere si a dat exemplul acuzatiilor privind participare liderului PSD la o vanatoare de mistreti. Numai ca astfel de atacuri vin chiar din interiorul partidului. Doua episoade in care Nastase este atacat fara menanjamente s-au consumat la inceputul acestei saptamani.
Fostul deputat de Cluj, Alexandru Lapusan, a publict o declaratie extrem de dura la adresa lui Adrian Nastase despre care a spus ca este perceput "ca un varf al coruptiei din Romania" care "nu are dreptul sa pretinda presedintia PSD". Lapusan a afirmat fara echivoc ca cel care trebuie sa preia presedintia PSD este Ion Iliescu.
De asemenea, intr-o scrisoare deschisa publicata de un cotidian central, fostul senator PSD, Trita Fanita, ii aduce si el acuzatii grave presedintelui partidului, despre care crede ca ar trebui sa demisioneze.
In acest context, Adrian Nastase a declarat luni ca va prezenta BEx un amplu document de 100 de pagini in care va analiza rezultatele alegerilor si va aduce in atentia BEx initiative si sugestii pentru definirea unei strategii a partidului pentru perioada urmatoare. iulian.anghel@zf.ro