Politică

Ion Iliescu trage cortina campaniei prezidentiale

07.12.2004, 00:00 13

Presedintele Ion Iliescu va fi cel care va incheia campania electorala pentru alegerile prezidentiale printr-un mesaj adresat natiunii, transmis de Televiziunea Nationala.
Seful statului a confirmat ieri ca, in va transmite un ultim mesaj din postura de presedinte al Romaniei, insa nu a precizat in ce zi va fi difuzat. Surse apropiate PSD afirma insa ca acest mesaj va fi transmis vineri, in ultima zi a campaniei electorale pentru Cotroceni.
Altfel spus, interventia presedintelui va avea loc dupa confruntarea televizata dintre cei doi candidati calificati pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Candidatul PSD+PUR, Adrian Nastase, si prezidentiabilul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu vor stat fata in fata intr-o emisiune de 100 de minute a postului national de televiziune programata pentru miercuri seara.
Prin mesajul transmis, cel mai probabil vineri, presedintele Ion Iliescu va fi cel care va pune punct campaniei electorale pentru Cotroceni intrucat, este de asteptat ca seful statului sa nu-si ascunda afinitatile politice. Implicarea presedintelui Ion Iliescu, in favoarea PSD si a candidatului acestei formatiuni la Presedintie, a fost contestata in repetate randuri in perioada electorala de catre Alianta PNL-PD. Liderii celor doua formatiuni de opozitie l-au acuzat pe seful statului ca in campania electorala s-a dovedit partizan cu PSD in timpul interventiilor in mass-media, precum si in vizitele facute in tara in calitate de presedinte.
Ion Iliescu isi pregateste revenirea in viata de partid. Ieri, in ultima zi a legislaturii 2000-2004, seful statului s-a intalnit cu senatorii si deputatii PSD carora le-a multumit pentru ceea ce au facut timp de patru ani in forul legislativ. Surse din PSD spun ca presedintele a transmis doua mesaje. Unul, pentru parlamentarii care nu se vor regasi in viitorul for legislativ, (aproape jumatate dintre senatori si deputati). Ion Iliescu le-a cerut acestora sa se implice in munca de partid la nivel local. Cel de-al doilea mesaj a avut o adresabilitate mai larga. A indemnat ca in viitorul mandat munca la nivelul partidului sa nu mai fie lasata pe locul doi, in favoarea celei administrative.
Presedintele Ion Iliescu a dat ieri inca un semnal ca doreste sa se implice mai mult in activitatea PSD. Viitorul fost presedinte a spus ca nu este interesat sa preia presedintia Senatului, detinuta acum de Nicolae Vacaroiu, si nici nu va candida pentru aceasta functie.
Insa, in acelasit timp, Ion Iliescu a afirmat ca se va implica "in mod obligatoriu" in formarea viitorului Guvern. Deocamdata insa, Ion Iliescu a precizat ca nu a fost consultat de conducerea PSD in legatura cu formarea viitorului Executiv si ca abia dupa data de 13 decembrie se poate aborda concret acest lucru. "Deocamdata se poarta discutii, se fac tatonari", a spus Iliescu.
Intrebat daca va avea propuneri in legatura cu viitorul Guvern, Ion Iliescu a spus: "Ne vom consulta, voi fi implicat in mod obligatoriu". mirela.luca@zf.ro