Politică

MAE pregateste debarcarea "ambasadorilor politici" din diplomatie

08.03.2005, 00:00 66

Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ieri ca a inaintat presedintelui Romaniei propuneri de rechemari de la post pentru o serie de ambasadori si de sefi de misiuni diplomatice, vizati fiind in primul rand cei care au indeplinit varsta pensionarii sau al caror mandat se apropie de final. Intre cei care vor fi rechemati dintr-un motiv sau altul se numara si persoane controversate numite la post pe considerente politice.


Ministrul de externe a anuntat ieri ca zece persoane cu functii mai mici de ambasador au fost rechemate pentru considerentul ca au fost numite pe criterii politice de fosta putere. Potrivit ministrului de externe, trei dintre cei care au fost rechemati - ajunsi consilieri diplomatici cu putin inainte de alegeri - au dat in judecata ministerul. Este vorba despre trei fosti parlamentari PSD, Lucia Cornelia Lepadatu, Virgil Popescu si Sever Mesca (venit in PSD de la PRM). Ungureanu a declarat ieri ca nemaigasindu-se pe listele electorale cei trei au crezut ca-si vor gasi adapost in misiunile diplomatice. Mesca era consilier diplomatic la Dublin, Lepadatu era secretar I la misiunea permanenta de la Strasbourg, iar Popescu, consilier la misiunea permanenta pe langa ONU de la Geneva. In situatia lor se afla inca sapte persoane, a declarat ministrul.


Potrivit planurilor de restructurare a MAE, rechemarea in tara a unor diplomati din ambasade si consulate se va face tinand seama de trei situatii: de cei care isi incheie mandatul in 2005, cei care au implinit varsta de pensionare si cei care intrunesc ambele conditii. Angajatii din cea de-a doua si a treia categorie vor fi rechemati in tara cu siguranta, dar in ceea ce-i priveste pe cei carora li s-a terminat mandatul, discutia va fi de la caz la caz, a declarat ministrul.


Situatia pensionarilor arata ca se afla la limita de varsta pentru pensionare 79 de angajati din MAE dintre care 56 sunt personal diplomatic - 19 ambasadori, cinci consuli generali si 17 diplomati aflati in serviciul extern - si 15, angajati din centrala MAE. Sefii de misiune din Albania, Chile, Germania, Kazahstan, Olanda, Pakistan, Slovenia, SUA, Thailanda isi incheie mandatul in 2005, cei care se vor pensiona sunt cei din Armenia, Canada, Columbia, Cuba, Egipt, Franta, Indonezia, Libia, Lituania, Qatar, Senegal, Uzbekistan si Vietnam, in ambele situatii se afla sefii misiunilor din Austria, Cehia, Croatia, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Finlanda, Georgia, Grecia, Israel, Liban, Luxemburg, Mexic, Spania, Tunisia si Uruguay.


Exista in randul celor care vor fi rechemati persoane controversate, unii neavand nici calitati si nici pregatire diplomatica, ci doar sustinerea politica a fostului partid de guvernamant. De pilda, in Cuba, Constantin Simirad a fost recompensat cu functia de ambasador dupa fuziunea partidului sau - Partidul Moldovenilor - cu PSD.



In Canada, ambasadorul Liviu Maior, fost senator al PSD a fost numit in primavara lui 2003. Tanase Joita, apropiat cercurilor puterii de atunci, a fost trimis la Strasbourg, dupa ce a parasit functia de procuror general. In Croatia, Mihai Dinucu a fost impus de Ion Iliescu ca ambasador, la venerabila varsta de 70 de ani. Se intampla in 2002, iar atunci MAE a dat un aviz negativ pentru numirea sa. Tot pe criterii de fidelitate fata de partid au fost numiti si ambasadorii Gheorghe Tinca (Cehia), Neagu Udroiu (Finlanda si Estonia), dar si Gheorghi Prisacaru (fost senator PSD) trimis la Viena la misiunea de pe langa Organizatii Internationale si Negocieri Multilaterale.



Mihai Razvan Ungureanu a declarat ieri ca ambasadele din tarile in care Romania vrea sa-si extinda influenta vor fi intarite, in vreme ce alte misiuni - cum ar fi cea de la Montevideo sau Cape Town - vor fi inchise pentru ca nu-si au rostul. In acelasi timp ministrul a declarat ca vrea sa revada si schemele de salarizare ale personalului diplomatic care sa fie remunerat in functie de importanta misiunii sale. De pilda, a explicat ministrul, toata lumea se inghesuie sa plece la post in tari UE, in Canada sau SUA, dar nimeni nu este interesat de Moscova sau Chisinau, capitale a doua tari unde exista tot interesul ca Romania sa fie bine reprezentata. iulian.anghel@zf.ro